Sari la conținut

WikiLeaks dezvăluie cum dă drumu Băsescu la dosare, de ce depinde includerea României în programul Visa Waiver sau care sunt oligarhii români.

De ce depinde Visa Waiver. O notă WikiLeaks care a fost făcută publică arată că includerea României în programul Visa Waiver depinde de fapt de legalizarea adopţiilor internaţionale. Acestea au fost interzise de Guvernul României de la 1 ianuarie 2005. Adjunctul secretarului de Stat, Maura Harty, a făcut o vizită special oficialităţilor române în 2005, în care sugerează că programul Visa Waiver depinde de adopţiile internaţionale . "La 12 mai 2005, Maura Harty l-a informat pe însărcinatul cu afaceri că discutase despre problema adopţiilor cu comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, la 11 mai; că îl va instructa pe ministrul de Externe Mihai Ungureanu să scrie Comisiei Europene pentru a-şi exprima dorinţa de a pune în mişcare un proces pentru rezolvarea acestor cazuri; şi că România va prelua iniţiativa de a convinge germanii, italienii, francezii şi pe alţii să-şi folosească influenţa şi să grăbească CE pentru rezolvarea favorabilă a cazurilor de adopţie" , se arată în document.
Raţă şchioapă. Într-o altă telegramă Wikileaks, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, compară guvernul din România, cu o raţă şchioapă. Gitenstein pleda în 2008, pentru indulgenţă din nou, argumentând că România merită următoarea tranşă de bani doar pe baza unor obiective tehnice, recunoscând că nu se pot duce la bun sfârşit reformele legislative promise în 2009. "Legea Guvernului României privind bugetul pe 2008, plină de tot felul de bunătaţi populiste, a fost clar elaborată cu portofelele alegătorilor în minte - nici o surpriză, având în vedere alegerile succesive din următoarele 24 de luni" nota Gitenstein.
Mână în mână cu mafioţii. Tot în aceleaşi telegrame apar relatări potrivit cărora, grupurile de crimă organizată din România lucrează ilegal şi în secret cu oficiali ai Guvernului. Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, remarca absenţa relatărilor de către poliţie şi chiar de către presă a omorurilor între bande. Concluzia lui e că mafia din România este "aşa de bine organizată încât nici nu e nevoie să se împuşte între ei" .
Dau drumu la dosare! La o întâlnire pe tema reformei în justiţie, în 2009, preşedintele Traian Băsescu i-ar fi ameninţat pe social-democraţi că "dă drumul la dosare." Conform Wikileaks, şeful ANI, Alexandru Macovei a fost prezent la şedinţa din 17 februarie 2009. El le-a spus reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite că discuţia a fost "încinsă", iar tensiunea dintre Băsescu şi Geoană a fost vizibilă.Unul dintre exemple a fost atunci când Geoană şi alţi social-democraţi s-au plâns de faptul că dosarul Năstase a fost motivat politic. Băsescu s-a răstit imediat: "Nu mă faceţi să dau drumul la dosare. Fiecare dintre plângerile împotriva lui Năstase sunt din partidul vostru, nu de la mine", se arată în telegrama Ambasadei.
Topul oligarhilor.  Tot Wikileaks mai dezvăluie că, în 2007, Ambasada SUA a realizat, într-o telegramă clasificată drept confidenţială, un top cinci al oligarhilor din România, precum şi unul baronilor locali. Raportul este intitulat "Cine conduce România"."În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica din România. (...) Mulţi păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informaţii şi îşi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le deţin", se arată într-o telegramă clasificată drept confidenţială, din 2007.Printre cei care sunt incluşi în topul oligarhilor  se numără: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy
În telegramele WikiLeaks se mai vorbeşte despre întâlnirea preşedintelui Băsescu cu directorul FBI, despre suspendarea şefului statului sau concertul Madonnei, de la Bucureşti. Reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti au declarat că Departamentul de stat nu comentează telegramele WikiLeaks referitoare la România.

Cum au fost făcute telegramele Wikileaks


Aceste telegrame care au apărut în presă au fost redactate de adjunctul şefului misiunii diplomatice americane, Dl. Taplin, diplomat de carieră, şi de consilierul politic Dl. Tanoe, ofiţer politic, dar în fapt consilier - apropiat de CIA , potrivit lui Silviu Crăescu, angajatul special şi personal al ambasadorilor S.U.A. la Bucureşti. Acesta a explicat pentru Revista Q Magazine şi mecanismul de redactare.  "Ori de câte ori situaţia politică din România impunea o informare a Departamentului de Stat american, avea loc un consiliu şi se făcea o sinteză cu informaţii din ziare şi informaţii OSINT. Informaţiile, în marea lor majoritate, erau luate din ziare în limba engleză şi completate, ulterior, cu informaţiile aflate, în principal, din discuţiile cu membrii clasei politice din România. Aceste informaţii erau mai întâi verificate, apoi discutate în context şi, ulterior, erau completate de ofiţerul politic Tanoe şi contrasemnate de Dl. Mark Taplin şi ambasadorul S.U.A.”, a declarat Silviu Crăescu.

Comentarii

Ultimă oră