Sari la conținut

Termenul de relocare a Muzeului Naţional din Bran a fost prelungit cu 9 luni

-termenul-de-relocare-a-muzeului-national-din-bran-a-fost-prelungit-cu-9-luni

Muzeul Naţional din Bran nu se închide! Termenul de relocare a fost prelungit cu 9 luni.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a avut sâmbătă, la Bran, o întrevedere cu reprezentanții proprietarilor imobilelor ce găzduiesc Muzeul Național Bran. În urma acestei întâlniri, reprezentanții proprietarilor au fost de acord cu prelungirea cu alte nouă luni, adică până la data de 25 mai 2018, a termenului până la care patrimoniul muzeului să fie relocat.

„Muzeul Național Bran nu se închide. Am discutat cu reprezentanții proprietarilor Ansamblului Vama Medievală, care găzduiește Muzeul, și am ajuns la un acord pentru prelungirea termenului până la care patrimoniul acestuia ar trebui mutat. Avem la dispoziție 9 luni pentru a găsi o nouă casă patrimoniului ce se află în posesia Muzeului Național Bran și contăm în acest efort pe sprijinul autorităților locale”, a declarat ministrul Lucian Romașcanu.

Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi până în 1991 a fost adminstrat de autorităţile locale judeţene din Braşov, după care a fost preluat de Ministerul Culturii. Instituţia de cultură aflată în discuţie are trei secţii: Secţia Castel, care funcţionează în Castelul Bran, Secţia Etnografică, un muzeu al satului brănean şi Vama Medievală.

Secţia Castel a fost închisă în 2009, când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg, toate piesele din castel deţinute de statul român fiind mutate în Vama Medievală. Din luna august 2016, clădirea Vămii Medievale a intrat în posesia familiei de Habsburg care are şi castelul. În plus, terenul pe care se află acum Secţia Etnografică a muzeului este retrocedat.

Muzeul Naţional Bran are 10.000 de obiecte de patrimoniu, cele mai multe aflate în stadiul de conservare.

Comentarii

Ultimă oră