Sari la conținut
14-noiembrie-ziua-mondiala-a-diabetului

Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day) este marcată la 14 noiembrie în fiecare an.

În fiecare an, la nivel internațional, ziua de 14 noiembrie este cunoscută ca Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day), concept inițiat în 1991 de Federația Internațională de Diabet (IDF – International Diabetes Foundation) împreună cu Organizația Mondială a Sănătății.

Această zi aleasă simbolic are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor expuse riscurilor de a dezvolta diabet sau care suferă de diabet, reprezentând acțiunea cu cea mai mare amploare la nivel mondial privind diabetul.

 Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale a Diabetului.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naștere a fiziologului și farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreția internă a pancreasului și a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieți omenești în ultimii 80 de ani.

Diabetul este o boală cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese. În cazurile de diabet de tip 2, se estimează că, printr-o alimentație corectă și exerciții fizice, poate fi împiedicată sau întârziată apariția diabetului la 70% din cazuri, până la nivelul anului 2035, însemnând 150 de milioane de persoane.


  Conform studiilor efectuate de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, numărul diabeticilor din România a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecțiune au peste 45 de ani. România are un Program Național de Diabet , care urmărește îmbunătățirea stării de sănătate, creșterea speranței de viață a bolnavilor, precum și asigurarea accesului la tratament.


  Spitalul Sf. Constantin din Braşov se alătură campaniei internaționale și desfășoară pe parcursul lunii noiembrie o serie de acțiuni menite să prezinte publicului semnele timpurii ale diabetului, să informeze cu privire la riscuri, oferind de asemenea îndrumări persoanelor care suferă deja de diabet despre metodele de a controla boala. Brașovenii sunt invitați să se alăture acestei inițiative, calendarul evenimentelor fiind următorul:

Luni, 14 noiembrie 2016, între orele 8:00 și 12:00, se vor efectua teste de glicemie gratuite pentru pacienți în cadrul ambulatoriului aflat la parterul Spitalului Sf. Constantin și la cabinetul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din incinta Farmaciei Ropharma, Str. Lungă nr. 4.

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, între orele 10:00 – 14:00, va avea loc în Parcul „Tractorul” din Brașov, CROSUL “FUGI DE DIABET, ALEARGĂ PENTRU SĂNĂTATE!”, organizat de Asociatia Județeană de Atletism Brașov în colaborare cu Spitalul Sf. Constantin și având ca parteneri Farmaciile Ropharma, Grand Fitness și Apel One Med.

Categorii de participare Cros:

CAT. I – copii 5-10 ani baieti si fete > 1000m

CAT. II – copii 11-15 ani baieti si fete > 1200m

CAT.III – 15-19 ani baieti si fete > 1500m

CAT. IV 20-25 ani baieti si fete > 2000m

CAT. V – peste 25 de ani baieti si fete > 2500m

Câștigătorii vor fi premiați cu medalii, diplome, tricouri, pachete oferite de Ropharma, abonamente Grand Fitness și alte premii surpriză din partea organizatorilor și sponsorilor.

Modalitatea de înscriere: Participarea la competiție se face în baza înscrierilor transmise organizatorului până în data de 18 noiembrie 2016, pe bază de tabel (dacă sunt sportivi de la cluburi și asociații) și individual în baza datelor din buletin și a semnării declarației pe proprie răspundere că este apt pentru concurs și nu suferă de boli cronice sau acute care nu îi permit să facă mișcare și să participe la competiții. Înscrierile se pot face online pe site-ul www.ajabrasov.ro, pe adresele de e-mail: ajabrasov@yahoo.ro și contact@spitalulsfconstantin.ro iar validarea concurenților se va efectua în data de 19 noiembrie 2016 la ora 9.00 la locul de desfășurare a concursului, în baza înscrierilor.


  Tema internaţională stabilită în această perioadă pentru lupta împotriva diabetului este "Alimentația sănătoasă și Diabetul", aleasă de Federația Internațională a Diabetului.

Mesajul transmis este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos, ajutând astfel la prevenirea debutului diabetului de tip 2, dar și pentru că astfel putem gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat. Organizându-ne pentru a evita îmbolnăvirea reducem implicit costurile necesare pentru tratarea acestei boli. La nivel global, se impune asigurarea unor prețuri accesibile pentru ca întreaga populație să poată consuma la micul dejun produse sănătoase. Unul dintre mesajele transmise este "ce facem astăzi poate schimba ziua de mâine".

Evenimentele desfășurate în această zi includ: conferințe, ateliere și seminarii pentru profesioniștii din domeniu, programe de radio și de televiziune, distribuirea de materiale informative pentru a încuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat. Sunt organizate, de asemenea: manifestări sportive, expoziții. Culoarea simbolică a acestei zile fiind albastru, numeroase clădiri sau edificii importante sunt iluminate în această culoare, iar oamenii se îmbracă sau poartă un obiect albastru. Logo-ul este un cerc albastru.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată de peste 230 de asociații membre ale Federației Internaționale a Diabetului (FID), în peste 170 de țări și teritorii, statele membre ONU.

Comentarii

Ultimă oră