Sari la conținut

15 martie, Ziua Internațională a Somnului. Cum să dormi sănătos

15-martie-ziua-internationala-a-somnului-cum-sa-dormi-sanatos

Pe 15 martie se sarbatoreste la nivel mondial Ziua Somnului. Manifestarea se desfășoară sub sloganul „Cine doarme bine îmbătrânește sănătos” și își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn înregistrate cu precădere la adulții în vârstă. Un somn bun este posibil la orice vârstă, iar acest lucru are o importanță vitală pentru starea generală de sănătate.

Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, însă, pe plan mondial, mai puțin de o treime din cei care suferă de astfel de probleme caută ajutor specializat. Și aceasta se întâmplă în condiţiile în care noi toţi ne petrecem o treime din viaţă dormind.

Statisticile estimează că, în România, între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000 -1.100.000 adulți). Toate aceste tulburări pot fi depistate și tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară, care marchează progresele de la an la an atât din punct de vedere al numărului, cât și la nivelul cazurilor diagnosticate și tratate.

„Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoașterii acestei supraspecializări țin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieți, de contribuția pe care o are la reluarea vieții profesionale și sociale a pacienților care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate și pentru propria familie.”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele interimar al Societății Române de Pneumologie.

În Brasov exista un laborator de somnologie la Spitalul Clinic de Copii Str. Nicopole nr. 45, Brasov, dr. Cristian Falup-Pecurariu.

Ziua Internațională a Somnului (www.worldsleepday.org) este organizată de Asociația Internațională de Medicină prin Somn (World Association of Sleep Medicine - WASM), a cărei misiune este de a promova somnul sănătos în întreaga lume. Prima Zi Internațională a Somnului a fost organizată prima oară în anul 2008, devenind ulterior un eveniment anual care are loc în ziua de vineri care precede echinocțiul de primăvară.


10 reguli de igienă a somnului pentru adulți

   Stabiliți-vă o oră de culcare și una de trezire.


   Dacă vă place să vă faceți siesta, nu depășiti 45 de minute de somn în cursul zilei.


   Evitați consumul în exces de alcool cu 4 ore înainte de ora de culcare și nu fumați.


   Evitați cafeina (cafea, ceai, sucuri, ciocolată) cu 6 ore înainte de ora de culcare.


   Nu consumați alimente greu de digerat, condimentate sau foarte dulci cu 4 ore înainte de ora de culcare. Puteți lua o gustare ușoară.


   Faceți sport în mod regulat, însă nu imediat înainte de ora de somn.


   Dormiți într-un pat confortabil.


   Stabiliți-vă temperatura confortabilă pentru somn și aerisiți camera.


   Eliminați orice zgomote deranjante și reduceți lumina.


   Folosiți patul pentru somn și relații intime. Nu utilizați patul drept birou, cameră de lucru sau cameră de recreere.

10 reguli de igienă a somnului pentru copii (de la naștere până la 12 ani)

   copilul la culcare la aceeași oră în fiecare seară, de preferat înainte de ora 21:00.

   Stabiliți un program de somn conform vârstei.

   Stabiliți o rutină înainte de somn.

   Amenajați dormitorul astfel încât să îmbie copiii la somn – să fie întuneric, răcoare și liniște.

   Încurajați-vă copilul să adoarmă sigur.

   Evitați lumina puternică înainte de somn și în timpul nopții și creșteți expunerea la lumină dimineața.

   Evitați alimentele greu de digerat și exercițiile fizice înainte de culcare.

   Eliminați din dormitor orice echipamente electronice, inclusiv televizoare, computere și telefoane mobile și limitați utilizarea acestora înainte de culcare.

   Evitați cafeina (cafea, ceai, sucuri, ciocolată) cu 6 ore înainte de ora de culcare.

   Stabiliți un program zilnic regulat, inclusiv mese regulate.

Comentarii

Ultimă oră