Sari la conținut
7-beneficii-ale-mersului-pe-tricicleta

Odată cu împlinirea vârstei de 1 an, poți observa cum micuțul tău dă tot mai multe semne de independență, iar dorința de explorare devine din ce în ce mai mare. Dintr-odată, căruciorul pare să nu îi mai satisfacă setea de cunoaștere a împrejurimilor atunci când ieșiți la plimbare, iar pe perioada verii poate să devină chiar incomod. Dacă îți dorești să găsești o soluție eficientă, ce va fi potrivită și pentru următorii 2 ani, tricicletele pentru copii sunt o alegere minunată.

Extraordinare pentru perioada 1-3 ani, tricicletele au avantajul de a fi modulare, în sensul că sunt formate din mai multe accesorii (copertina pentru soare, bara de direcție, centură, spătar, bara de protecție), ce pot fi detașate pe măsură ce micuțul tău crește, transformându-se în modelul clasic, potrivit până la vârsta de 3 ani.

Pentru început, aceasta va fi împinsă de tine, urmând ca după ce puiul tău învață să pedaleze, să poți renunța complet la suporturile pentru picioare și, treptat, la toate celelalte accesorii. El va putea să exploreze în voie, iar tu îl vei putea ajuta în momentul în care obosește, prin utilizarea sistemului de împingere.

Mersul pe tricicletă reprezintă un pas important în dezvoltarea psihomotorie a copilului tău, iar noile achiziții se vor întâmpla într-un mod amuzant pentru el. Cum timpul petrecut în aer liber nu trebuie să lipsească din rutina zilnică a niciunei familii, inspiră-i dragostea pentru mișcare în cel mai plăcut mod posibil!

Care sunt beneficiile mersului pe tricicletă?


1. Îmbunătățirea coordonării și a echilibrului


Mersul pe tricicletă întărește musculatura și dezvoltă atât motricitatea grosieră, cât și coordonarea ochi-mână. Vei observa că, pe măsură ce copilul exersează urcatul și coborâtul de pe vehicul, va crește puterea mâinilor și coordonarea mână-picior. Acest exercițiu este deosebit de bun și pentru echilibru, antrenând capacitatea micuțului de a se cățăra fără a se dezechilibra.


2. Creșterea încrederii


Un copil ce se poate deplasa singur este un copil încrezător și independent. Prin mersul pe tricicletă acesta exersează pedalatul în direcția potrivită, diferențiază stânga de dreapta și depășește singur mici obstacole. Toate aceste mici reușite îi vor îmbunătăți imaginea de sine și, implicit, încrederea în propriile forțe.

3. Dezvoltarea independenței


Odată ce micuțul învață să pedaleze și să evite obstacolele fără ajutorul părintelui, poate explora independent zonele sigure din perimetrul casei sau din parc. Acest fapt pavează drumul către independență, deoarece un copil ce poate explora în voie se va dezvolta armonios și neîngrădit.


4. Cunoașterea diferitelor tipuri de vehicule și accesorii ale acestora


Faptul că micuțul tău este atras de deplasarea prin vehicule cu roți va lărgi lista de subiecte ce pot fi dezbătute de părinte și copil. Va învăța care sunt accesoriile celui pe care se deplasează și îi vei putea povesti despre ce alte tipuri de mijloace de transport poate utiliza. Dacă te gândești să achiziționezi un model, poți comanda triciclete și trotinete pentru copii direct de pe internet - alege chiar împreună cu prichindelul tău un produs ce îl atrage și cu care poate să exploreze și să se dezvolte.


5. Educația pentru siguranță


Odată cu independența de mișcare apar și pericolele. Nu ezita să îi povestești despre siguranța rutieră și să îl înveți elementele de bază ale mersului în trafic! Astfel, preșcolarul tău va afla cum să se mențină în siguranță, să aibă grijă la celelalte persoane de pe stradă și să evite pericolele instinctiv.


6. Dezvoltarea inițiativei


Pe măsură ce experiența în mersul pe tricicletă crește, copilul va lua inițiativa în parc, făcând curse cu ceilalți copii sau va muta diferite obiecte mici dintr-o parte în alta a casei, fără ca un adult să îl îndrume.


7. Pregătirea pentru mersul pe bicicletă


De îndată ce micuțul tău este familiarizat cu mersul pe acest vehicul, vei observa că este pregătit pentru a încerca bicicleta. Deja cunoaște pedalele, frânele, ghidonul și poziția corectă, astfel încât îi va veni foarte ușor să utilizeze o bicicletă simplă sau cu roți ajutătoare.

Așadar, ai curajul de a-ți susține copilul în deprinderea acestei noi abilități și nu te teme de posibilele obstacole pe care le poate întâmpina. Nu uita de protecție și încurajează-l să poarte cască, genunchiere și cotiere!

Sursă foto: Shutterstock.com

Comentarii

Ultimă oră