Sari la conținut

70 de ani de când păpuşile „joacă teatru” la Braşov

70-de-ani-de-cand-papusile-joaca-teatru-la-brasov

 70 de ani se împlinesc, în 2019, de când copiii din Braşov văd poveştile din cărţi pe scena Teatrul „Arlechino”. În aceeaşi sală, încă de la început. Un moment aniversar pe care conducerea instituţiei îl celebrează, printr-o expoziţie de afişe „ExpoREMEMBER 70” încă de pe acum, dat fiind că în această săptămână este în plină desfășurare şi Festivalul Internaţional de Teatrul pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveştilor”.

„Celebrăm 70 de ani de existenţă a teatrului braşovean, pentru că în octombrie se împlinesc şapte decenii de la primul spectacol pentru copii pe meleaguri braşovene”, a spus Mihaela Soloceanu, manager al Teatrului Arlechino.

„ExpoREMEMBER 70” cuprinde afişe vechi de zeci de ani, pe care sunt trecuţi scenografi şi actori care au activat la Braşov, dar şi câteva păpuşi care au făcut istorie.

„Scufiţa Roşie” – primul spectacol, în toamna lui ‘49


   Primul spectacol de teatru de păpuşi, prezentat în 16 octombrie 1949, a fost „Scufiţa Roşie”. Pe atunci, „Teatrul Arlechino” se numea „Teatrul Motănel” şi în fapt era doar o secţie a Teatrului de Stat, actualul Teatru „Sică Alexandrescu”. Primul afiş nu a fost recuperat, dar cel mai vechi în expoziţie este cel care anunţa spectacolul „Cenuşăreasa”, pe vremea când Braşovul se numea Oraşul Stalin.

„Am încercat, într-o ordine cronologică, să arătăm stagiunile, cei care au activat în teatru, de-a lungul anilor, scenografi de seamă. Una dintre aceştia a fost Maria Dimitrescu, ea a pornit scenografiile la Teatrul Motănel. Avea studii de belle arte în ţară, dar şi la Paris”, a povestit Manuela Zaharie, actriţă a Teatrului, care s-a ocupat de expoziţie.

Păpuşi de vârsta copiilor ajunşi părinţi azi


   Expoziţia prezintă şi o evoluţie a modului de realizare a afişelor, care, la început, erau în maxim 3 culori. Pentru că nu permitea tiparul mai mult. De asemenea, expoziţia cuprinde şi câteva păpuşi, unele de vârsta copiilor de odinioară, părinţii de astăzi.

„Sunt păpuşi din Punguţa cu doi bani , din anii 1970, din Răţuşca cea urâtă. De asemenea, sunt şi o serie de afişe color, pentru că înainte nu exista tipar pentru acest gen de afişe, exista un tipar în 2-3 culori, apoi, au evoluat şi am prezentat şi afişe mai noi”, a mai spus Manuela Zaharie.


    Pe vremuri, cele mai iubite spectacole erau adaptările după poveştile clasice. În primii ani, Teatrul a prezentat şi texte după poveşti ruseşti. „De fapt, în tot estul Europei au apărut aceste teatre de păpuşi influenţate de Teatrujl Obrasov, din Moscova, instituţie care devenise Teatru profesionist atunci”, a mai spus actriţa Teatrului de Copii „Arlechino”.

Teatrul braşovean pentru copii, independent din anii ‘90


   Secţia de Teatru de Păpuşi a devenit teatru independent în anul 1991, după ce s-a desprins de Teatrul Dramatic. Și a reuşit să supravieţuiască şi în anii de criză. An de an şi-a îmbogăţit palmaresul, iar acum, repertoriul cuprinde peste 30 de spectacole, care se îmbogăţeşte în fiecare an cu cel puţin 2 premiere.


    De cinci ani, reuneşte la Braşov şi cele mai bune spectacole de teatru pentru copii, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveştilor”, eveniment care a început de ieri şi se va încheia duminică, 2 iunie 2019. Pe tot parcursul săptămânii vor fi prezente peste 16 trupe de teatru din ţară şi din străinătate (Republica Moldova, Argentina, Italia).


    Spectacolele vor avea loc în sala Arlechino şi în sala Reduta.


     Pe lângă acestea, programul va mai include ateliere de creaţie pentru copii, dar şi o lansare de carte.

Mai multe detalii pe  http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/arlechino-caravana-povestilor-editia-a-va-urmeaza-o-saptamana-de-spectacole-pentru-copii.html

Comentarii

Ultimă oră