Sari la conținut
9-afise-pe-un-panoudar-sunt-12-candidati

Problema „al 10-lea afiș”. 9 afișe pe un panou, candidații sunt și 12

Pro România a solicitat pentru astăzi o ședință de urgență pentru regulile afișajului stradal!

Vineri, 28 august 2020, începe campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, conform legii, cu reguli stricte privind afișajul stradal.


    Pe scurt, afișele electorale se pot amplasa doar în locațiile publice a căror stabilire și amenajare cade în sarcina primăriilor, iar în spațiile private doar cu anumite reguli: cu acordul proprietarului și respectând dimensiunea stabilită de lege (aprox. A3, incomparabil mai mică față de mash-urile din precampanie care, astăzi, ora 24.00, cel târziu, trebuie să dispară din oraș).

Astfel, partidele ridică deja problema spațiului public dedicat campaniei, considerat insuficient pentru un oraș ca Brașovul.


     Prima sesizare a venit de la Pro România. „Solicităm factorilor de decizie în organizarea alegerilor, Prefectură și Primărie, să organizeze de urgență în cursul zile de astăzi o întâlnire cu reprezentanții partidelor pentru buna desfășurare a activității de panotaj, in locurile special amenajate din Municipiul Brașov. Solicităm această întâlnire deoarece spațiul alocat afișării este insuficient numărului de partide înscrise, iar conform legii pot apărea disfuncționalități- suprapuneri de afișe”, a precizat Mihai Mohaci, președinte Pro România Brașov.

În municipiul Brașov au fost montate 208 de panouri pentru afișaj electoral, în 26 de locații.

Pe un panou se pot monta 9 afișe electorale, iar candidaturile sunt mai multe, la Brașov - spre exemplu, 12 pentru funcția de primar, 11 pentru funcția de președinte CJ.

Potrivit normativelor, regula este 1 singur afiș pe 1 panou În ipoteza că fiecare partid vrea să-și valorifice integral dreptul legal, al 10-lea partid/candidat independent nu poate rupe sau anula afișajul precedent prin lipirea peste un afiș deja pus, acest lucru fiind infracțiune la legea electorală.

Comentarii

Ultimă oră