Sari la conținut
a-inceput-examenul-de-bacalaureat

Peste 3.600 de candidaţi, din Braşov, intră azi în prima sesiune de Bac. Examenul, susţinut în 32 de centre. De trei ori mai multe decât în anii anteriori!

Absolvenţii de liceu se confruntă începând de astăzi cu emoțiile examenului de Bacalaureat. De astăzi încep probele scrise pentru candidaţii la examenul maturității.


      La Braşov, în prima sesiune a examenului s-au înscris peste 3.600 de candidaţi, din 41 de licee din judeţ, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov.


     Examenul debutează astăzi, cu proba la Limba şi literatura română, probă la care s-au înscris 2.946 de absolvenţi din seria curentă şi 296 din seriile anterioare.

   Primul test: temperatura


    „Pentru a putea fi respectate toate condiţiile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, au fost organizate 32 de centre de examen în unităţi şcolare liceale braşovene, de trei ori mai multe decât în anii precedenţi, o mare parte dintre candidaţi susţinând examenul în unităţile unde au absolvit clasa a XII/XIII-a”, au precizat reprezentanţii IŞJ Braşov.

Şi la acest examen, ca și la probele colegilor mai mici, care au susținut examenele de Evaluare Naținală, candidaţii vor fi evaluaţi în privinţa stării de sănătate şi li se va măsura temperatura. Cine are peste 37,3, nu intră, la fel cum nu va intra nici candidatul care tuşeşte sau strănută. În examen, absolvenţii de liceu vor rezolva cerinţele cu masca pe faţă.


     Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Candidaţii nu au voie în sălile de examen cu materiale ajutătoare de niciun fel şi nici cu telefonul. Cine este prins cu acestea, este eliminat din sală şi va mai putea susţine examenul peste 2 sesiuni.


      Examenul va continua marţi, 23 iunie 2020, cu proba la Limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului, este programată pentru miercuri, 24 iunie 2020 şi aceasta este considerată în general proba care îi pune în dificultate pe cei mai mulţi dintre candidaţi.

Asta pentru că proba obligatorie înseamnă matematică – pentru profilul real, tehnologic sau vocaţional, sau istorie, pentru proilul uman.

Ultima probă scrisă este programată în 25 iunie 2020 – cea la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele: Anonime, luni, 30 iunie 2020

Primele rezultate vor fi afişate luni, 30 iunie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 16:00. În acest caz, al depunerii contestaţiilor, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale vor fi anunţate marţi, 7 iulie. Şi aceste rezultate vor fi anonimizate.

(În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului, informează edu.ro).

Sesiune specială pentru cei din izolare sau carantină

Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie 2020. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.

Medie de minim 6 pentru promovare


    Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să aibă recunoscute probele de competenţe, să susţină toate probele scrise şi să ia minim nota 5, dar media finală a notelor de la probele scrise trebuie să fie minim 6.



     0800801100 - Telverde pentru neregulile de la Bac


        Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul este disponibil în perioada 22 - 25 iunie 2020, între orele 8:00 - 16:00.

Comentarii

Ultimă oră