Sari la conținut
a-scazut-salariul-mediu-net

Salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei în luna ianuarie față de decembrie 2017.

În prima lună a acestui an salariul mediu net a scăzut cu 145 de lei, respectiv 5,5%, față de valoarea din luna decembrie 2017, până la nivelul de 2.484 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cea mai mare valoare a câștigului salarial mediu net, 6.120 de lei, a fost înregistrată în activități de servicii în tehnologia informației, în vreme ce la polul opus este salariul mediu net din hoteluri și restaurante, de 1.494 de lei.

Câștigul salarial mediu brut a fost, în prima lună a anului, de 4.143 de lei.

În ianuarie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna precedentă, ca urmare a acordării, în decembrie 2017, a primelor ocazionale, a drepturilor în natură şi a ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete de masă şi tichete cadou.

De asemenea, salariul mediu net din luna ianuarie a fost mai mic comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici, în funcţie de contracte, sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, prime anuale şi pentru performanţe, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producţie ori de încasările mai mari, în funcţie de contracte.

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene, +10,2%, fabricarea băuturilor, +4,2%, construcţii, +1,3%,

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: administraţie publică, +3,2%, sănătate şi asistenţă socială, +2,6%, respectiv învăţământ, +0,9%.

Mai multe detalii:

https://youtu.be/tqqSJhWpO50

Comentarii

Ultimă oră