Sari la conținut
a-sosit-noiembrie-brumar

Am trecut într-o nouă etapă, începe astăzi ultima treime din toamnă.

Luna noiembrie, numită în tradiția noastră populară brumar, este a unsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian și are 30 de zile. Ziua are zece ore, iar noaptea 14 ore.


  Denumirea lunii noiembrie (lat. november) derivă de la cuvântul "novem" care înseamnă nouă, deoarece a reprezentat luna a noua în fostul calendar roman.

La începutul lunii soarele răsare la ora 6 h 53 m și apune la ora 17 h 05 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 7 h 31 m (doamne ce se mai scurteaza ziua) și apune la ora 16 h 38 m. La data de 22 noiembrie se face trecerea în semnul zodiacal — Săgetătorul.

Luna noiembrie, numită în popor "brumar", aduce vremea brumei și a a promoroacei. Mai este numită și "vinar", adică luna vinurilor, în noiembrie fiind vremea fermentării și limpezirii vinului în butoaie.

În vechile calendarele populare se găsesc multe sfaturi legate de lucrările gospodărești ale acestei luni, dar, pentru doritori și legate de practicile de medicină populară, descântece și sfaturi pentru cei care doresc să facă farmece, pentru că se zice că acum e o perioadă prielnică pentru aşa ceva.

Luna noiembrie, din punct de vedere religios, aduce o perioadă încărcată de sărbători. Noiembrie întotdeuana are în centru sărbătoarea sfinților creștini Mihail și Gavril și se va încheie cu sărbătoarea Sfântului Andrei.

Tot în această lună în ziua de 13 este Lăsata secului pentru Postul Crăciunului, care începe pe 14 și ține până la 25 decembrie când se sărbătorește Nașterea Domnului — Crăciunul.

Prima săptămână din noiembrie este denumită Săptămâna Miriștei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânțările de toamna și începe aratul miriștilor pentru însămânțările de primăvară.

Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cei cu săbii și puteri ocrotitoare asupra oamenilor și a turmelor de oi.

A treia săptămână este denumită tradițional Săptămâna Filipilor de Toamnă, săptămâna în care se zice din bătrâni că începe împerecherea lupilor.

A patra săptămână este Săptămâna Ovideniei. În noaptea Ovideniei se zice că se deschide cerul, iar strigoii umblă nestingheriți pe afară.

Iar a cincea săptămână, este săptămâna Andreiului de Iarnă care are în centru sărbătoarea Sfântului Andrei, cel care îngheață apa și coase răul.

Aşadar, începem o lună nouă, noiembrie. În această lună, bruma îşi va lua treaba în serios, iar toamna este pe punctul de a pleca, frigul instalându-se încet, încet.

Vă dorim să fie o lună benefică, să conţină împliniri şi multe zile pline de linişte şi mulţumire sufleteasca!

Comentarii

Ultimă oră