Sari la conținut
activitati-preferate-de-romani-in-timpul-liber

Petrecerea timpului liber prin activități relaxante este vitală pentru sănătate și bunăstare. Hobby-urile sau alte activități prin care ne relaxăm scad nivelul de stres și cresc calitatea vieții. Relaxarea nu este nicidecum o pierdere de timp, datorită beneficiilor în materie de sănătate mentală pe care le aduce. În plus, a ști să aloci în mod conștient resurse de timp relaxării îți crește productivitatea. Oare cum își petrec timpul românii?

Întâlniri cu prietenii și rudele


Statisticile arată că în jur de 13% din români își petrec timpul liber alături de familie, dar noi credem că procentul real este mult mai mare. Românii sunt familiști și pun mult preț pe menținerea unor relații strânse cu rudele. Și asta este o idee foarte bună, întrucât calitatea relațiilor are o influență majoră asupra nivelului de fericire – lucru descoperit la capătul unui studiu care a durat zeci de ani. Românii adoră să petreacă momente speciale cu rudele, la onomastici și aniversări, pe cât posibil în aer liber, la un grătar.


Privit la televizor/seriale


Deși mulți români petrec acum mult timp online, televizorul rămâne în continuare în topul preferințelor de petrecere a timpului liber. Se pare că aproximativ 96% din români petrec o parte mai mare sau mai mică din timpul liber în fața televizorului. Mai recent, mulți români petrec timpul liber privind seriale online – cu toții am fost la un moment dat pasionați de un serial și am privit un episod după altul, făcând adevărate maratoane de uitat la Netflix – fenomen denumit binging.


Citit


Se estimează că unul din trei români este pasionat de citit, iar unul din zece români frecventează evenimente culturale. Aceste activități atrag de obicei grupele extreme de vârstă (sub 25 sau peste 55 de ani), sugerând că obligațiile legate de muncă sau familie nu le lasă românilor prea mult timp liber pentru preocupări intelectuale.


Sport


Românii nu fac sport suficient, dar au o minimă preocupare pentru exercițiile fizice, fiind motivați mai ales de îmbunătățirea aspectului fizic. Grupa de vârstă care manifestă un interes mai crescut pentru sport și mișcare este 35-44, posibil datorită apariției fricii de îmbătrânire.


Călătorii


Vacanțele, mai ales cele scurte, sunt o activitate preferată a românilor în timpul liber. Aproape jumătate din români pleacă într-o minivacanță în weekend sau de sărbători, de unde și șoselele foarte aglomerate în zilele libere. Țara noastră oferă foarte multe opțiuni turiștilor, muntele și marea fiind în topul destinațiilor preferate. Ele sunt urmate de orașe, sate pitorești, mănăstiri, monumente și alte puncte de atracție.

Jocuri de noroc


Cazinourile sunt prezente în mai toate orașele, iar aproape orice sat are o unitate de pariuri sportive. Dintre jocurile de noroc, preferatele românilor sunt sloturile sau păcănelele, prezente nu doar în cazinouri ci și în baruri și mici săli de jocuri de noroc. Mai nou, mulți români încearcă păcănele online, disponibile oricând pe telefonul mobil sau pe calculator. Posibilitatea unui venit suplimentar îi entuziasmează pe mulți, indiferent de mediul din care provin.


Ție cum îți place să petreci timpul liber? Singur sau în compania altora? Ce activități preferi în timpul liber?

Ultimă oră