Sari la conținut

Ne aduce daruri în seara de Ajun, este cel căruia îi scriem şi îi promitem că dacă anul acesta ne aduce cadoul mult visat, anul următor o să fim şi mai cuminţi.

Ştim că are casă în Laponia şi că se deplasează cu o sanie trasă de reni. Mai ştim că are un ren special al cărui nas este roşu şi mai ştim că deţine un praf magic pe care îl împrăştie atunci când se furişează să ne lase cadouri. Dar cine este şi de unde vine Moş Crăciun?
Bătrânul rău. Potrivit legendei creştine, Moş Crăciun este un personaj rău care îi taie mâinile soţiei, Crăciuneasa, pentru că o primise în gazdă pe Fecioara Maria, fără ştirea lui şi îi oferise adăpost în grajd. Maica Domnului îi lipeşte mâinile la loc, iar minunea îl converteşte pe Crăciun la creştinism. De bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug în curtea casei sale şi încinge o horă cu toate slugile. După joc, Crăciun împarte sfintei familii daruri păstoreşti: lapte, caş, urdă şi smântână. De aici transfigurarea lui Moş Crăciun într-un sfânt, care aduce în ajunul naşterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care le aduceau regii-magi în staul noului Mesia.
Moşul Coca-Cola. Însă, Moş Crăciun îmbrăcat în veşmânt roşu, având barba şi călătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Imaginea lui Moş Crăciun aşa cum îl ştim noi astăzi s-a născut în 1931, în reclamele pentru Compania Coca-Cola. El este creaţia lui Haddon Sundblom care l-a închipuit ca pe un moşneag dolofan şi vesel, cu o faţă jovială şi o barbă mare, care vine într-o sanie trasă de reni tocmai de la Polul Nord şi coboară pe hornul caselor în ajunul Crăciunului, pentru a lasa cadouri atât celor mici, cât şi celor mari.  
Adevăratul Moş. Adevăratul Moş Crăciun, cel din tradiţia Bisericii, este Sfântul Nicolae. Numele de Santa Claus (Moş Crăciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfântul Nicolae El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică şi a păstorit într-o vreme când învăţăturile greşite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate.
Patronul copiilor. Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi, ca un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-şi mărita fiicele, dorea să le ia zilele şi apoi să-şi pună capăt acestei vieţi. Mişcat de durerea tatălui şi îngrijorat de soarta fetelor, Sfântul Nicolae a poruncit slugilor sale să ia câteva pungi cu galbeni şi să le strecoare în casa acelei familii. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.

Comentarii

Ultimă oră