Sari la conținut
alerta-de-ploaie-inghetata

A nins abundent pe DN1A Săcele-Cheia, mai ales în zona de vârf la limita județelor Brașov și Prahova. Drumarii au intervenit cu 17 utilaje în județul Brașov și au împrăștiat 35 de tone de material antiderapant.


A fost nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire, mai ales în zonele montane și pe DN1A, unde din cauza ninsorii abundente, s-a rupt și un copac. Din fericire autoritățile au reușit să intervină la timp și nu s-au înregistrat ambuteiaje în trafic.


Totodată, a fost lansată în această dimineață și o avertizare pentru ploaie înghețată, un fenomen ciudat și rar care apare în sezonul rece, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Spre deosebire de lapoviță,un amestec de ploaie și zăpadă, peleți de gheață sau grindină, ploaia înghețată se face în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.


Purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Robert Elekes a declarat că acesta este un fenomen meteorologic extrem de greu de combătut prin metode obișnuite de dezăpezire, spre deosebire de polei, care este un fenomen cu totul și cu totul diferit. Șoferilor le este atrasă atenția să circule cu mare grijă mai ales în zonele montane unde sunt și foarte multe curbe pentru că pot întâlni sectoare cu gheață.

Acest pericol rămâne și pentru zilele următoare fiind anunțate anunțate ploi în zonă.

Comentarii

Ultimă oră