Sari la conținut

Artista portugheză Joana Vasconcelos a vizitat Castelul Bran

artista-portugheza-joana-vasconcelos-a-vizitat-castelul-bran

Joana Vasconcelos, unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali contemporani ai momentului, se află în România, până pe 27 ianuarie, în cadrul unui program de diplomaţie şi de mobilitate culturală derulat de Institutul Cultural Român.


   La invitaţia preşedintelui Institutului Cultural Român, artista portugheză de talie internaţională, Joana Vasconcelos, vizitează pentru prima oară România, în perioada 23-27 ianuarie 2018. Ieri, aceasta a mers la Castelul Bran și s-a arătat foarte interesată și impresionată de acest obiectiv al țării noastre.

Vizita face parte dintr-un program de mobilitate iniţiat de Institutul Cultural Român în contextul împlinirii a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Portugalia, dar şi al Centenarului României Moderne.

Scopul vizitei este demararea unei colaborări de impact româno-portugheze în domeniul industriilor creative.

Pe durata vizitei în România, doamna Vasconcelos, care va fi însoţită de Ricardo Vasconcelos şi de Aviva Obst, va vizita instituţii de cultură din Bucureşti şi din ţară, va purta discuţii cu personalităţi ale vieţii artistice şi va participa la o întâlnire la sediul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai universităţilor de profil din Timişoara şi Cluj.

Ca un moment de apogeu al vizitei, preşedintele Institutul Cultural Român îi va acorda doamnei Vasconcelos distincţia de „Ambasador al Culturii Române în Portugalia”.

În cadrul vizitei de la Ministerul Afacerilor Externe, preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu, a punctat faptul că sprijinirea proiectelor româneşti în Portugalia, atât de instituţiile statului român, cât şi de nume importante din domeniul cultural, precum Joana Vasconcelos, poate duce la o mare vizibilitate a artiştilor români pe plan internaţional.


     Joana Vasconcelos şi-a început activitatea la jumătatea anilor '90, dar a devenit cunoscută publicului în 2005, după ce a fost aclamată la Bienala de la Veneţia. Prezenţă constantă la mari manifestări internaţionale, Joana Vasconcelos a expus în 2011 la Palatul Versailles o selecţie din operele sale majore, fiind prima femeie şi cel mai tânăr artist invitat să-şi expună operele în celebrul palat francez.

Artista portugheză a avut expoziţii personale în numeroase ţări de pe întreg mapamondul.

Comentarii

Ultimă oră