Sari la conținut
astazi-are-loc-crosul-15-noiembrie

Mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi la startul Crosului „15 Noiembrie“.

Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ aşteaptă cât mai mulţi participanţi din România şi din afara ţării la ediţia din acest an a crosului tradiţional care marchează împlinirea a 29 de ani de la revolta anticomunistă de la Uzinele Steagu-Roşu.

Concursul a devenit deja o tradiţie şi a ajuns la a 27-a ediţie. În fiecare an mii de alergători din toată ţara participă la competiţia care onorează memoria muncitorilor care au ieşit pe străzi în 15 noiembrie 1987 în revolta anticomunistă de la Braşov.


   Crosul, care este înscris şi în calendarul Federaţiei Române de Atletism, are loc anul acesta în cel mai apropiat week-end de data de 15 noiembrie şi se va desfăşura astăzi , sâmbătă, 12 noiembrie, pe o lungime de aproximativ cinci kilometri, pe acelaşi traseu pe care în 1987 au mers şi muncitorii de la Steagul Roşu.

Startul se va da de la Roman SA şi se va merge pe traseul Calea Bucureşti - Spitalul Judeţean - Hidromecanica - Sala Patria - Bulevardul 15 Noiembrie - Prefectură. În faţa Prefecturii va fi punctul de sosire. Practic cei care iau parte la cros vor reface traseul muncitorilor care au ieşit pe străzi în 15 Noiembrie 1987.

Oricine poate participa la cursa care are şi o mare încărcătură emoţională. Se pot înscrie de la copii de 9 ani până la adulţi de 99 de ani. La cros participă în fiecare an şi mulţi atleţi profesionişti.

„Acesta este probabil singurul eveniment sportiv de amploare din Braşov, care se adresează, în egală măsură, maselor, dar şi alergătorilor profesionişti. Oricine este binevenit la start, dacă are vârste între 9 şi 99 de ani“, a spus Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987“.

Cu toate astea, reprezentanţii asociaţiei se arată dezamăgiţi de impactul scăzut pe care evenimentul îl are în rîndul braşovenilor. Şi asta pentru că, aşa cum s-a văzut la ediţiile trecute, la start doar puţini alergători sunt localnici. „Din păcate, nu avem la start, de exemplu, elevi din şcolile braşovene, care cu această ocazie să vină şi să afle mai multe despre ce a însemnat 15 Noiembrie în istoria Braşovului. Am avut, în schimb, mulţi alergători veniţi din alte oraşe şi din alte ţări, din Kenia, Ungaria, Cehia sau chiar Mongolia“, a spus secretarul Asociaţiei, Dănuţ Iacob.

Există o cursă masculină al cărei start va fi sâmbătă 12 noiembrie la ora 11.00 şi una feminină care va începe la 11.30. Participanţii vor fi premiaţi.

Pe lîngă punctele în clasamentul Federaţiei, atleţii profesionişti vor primi, ca în fiecare an, şi premii în bani, cuprinse între 2.500 de lei pentru Locul I şi 600 de lei pentru Locul III. În cursa pentru amatori, premiile sînt cuprinse între 150 de lei pentru Locul I şi 75 de lei pentru Locul III.


  Crosul a ajuns deja la cea de a 27 a ediţie, iar traseul este mereu acelaşi pentru a onora memoria muncitorilor care s-au revoltat în 1987.

„Acest cros nu este o simplă cursă, ci are o puternică semnificaţie pentru braşoveni şi nu numai. Dacă era vorba doar de alergare, o puteam face în jurul lacului din Parcul Noua sau în orice alt loc din oraş. Competiţia se adresează atât profesioniştilor, cât şi amatorilor. În cazul competiţiilor destinate profesioniştilor, valoarea premiului întâi este de 2.500 de lei, iar în cazul celor destinate amatorilor, cei care se vor clasa pe primul loc vor primi 150 de lei”, a explicat preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie, Marius Boeriu.

Comentarii

Ultimă oră