Sari la conținut

Ateliere de artizanat pentru copiii din Mândra, Moieciu şi Racoş

ateliere-de-artizanat-pentru-copii-din-mandra-moieciu-si-racos-

Începând de astăzi şi până pe 15 septembrie copiii din trei comune braşovene au parte de o experienţă inedită.

Sub îndrumarea unui scenograf şi a unor actori de la Teatrul Arlechino din Braşov, copiii îşi vor dezvolta aptitudinile artistice şi practice prin activităţi distractive.

Asociaţia culturală „Laborazon” organizează în perioada 13–15 septembrie ateliere de artizanat şi creaţie multimedia pentru copii, în trei comune din judeţul Braşov – Mândra, Moieciu şi Racoş. Acţiunea se intituleză simbolic „Facem teatru de păpuşi”.


    La atelierele din fiecare comună participă grupuri de 15 copii, cu vârste între 7 şi 12 ani.

Atelierele se desfăşara pe durata unei întregi zile, la Racoş – astăzi 13 septembrie, la Moieciu mâine, 14 septembrie şi la Mândra pe 15 septembrie 2016.

Timpul va fi folosit constructiv: micuţii participanţi se vor deprinde cu ABC-ul montării unei piese de teatru de păpuşi.

Echipele vor lucra la dramatizarea poveştii „Frumoasa din pădurea adormită” , parcurgând toate etapele procesului de creaţie, de la înţelegerea textului, a acţiunii şi a personajelor până la confecţionarea marionetelor şi a decorului şi punerea în scenă a poveştii, întocmai cum decurg lucrurile la teatrul de păpuşi.

Copiii împreună cu coordonatorii lor vor întocmi şi un film de animaţie stop-motion.

Elementele de recuzită vor fi realizate şi din materiale reciclate. Scopul este ca micuţii să se inspire pentru a crea pe mai departe obiecte utile din materialele din jurul lor.

Iar pentru consolidarea identităţii locale, imagini cu portul tradiţional local vor fi proiectate pe tot parcursul desfăşurării atelierului şi se vor regăsi şi în costumele păpuşilor.

Proiectul le oferă participanților oportunitatea de a-și dezvolta aptitudini artistice și practice prin activități distractive şi înlesnește accesul unor comunități rurale la inovațiile din mediul urban modern și totodată valorifică și reinterpretează patrimoniul cultural local.


    Aşadar copii din Mândra, Moieciu şi Racoş au o ocazie inedită. Să înveţe să pună în scenă un teatru de păpuşi cu marionete confecţionate chiar de ei. Un experiment util probabil pentru viitor. Şi oricum o asemenea experienţă se ţine minte!

Comentarii

Ultimă oră