Sari la conținut

Atentate în Sri Lanka. Ce se știe despre National Thowheed Jamath, gruparea anonimă din spatele atacurilor Gruparea National T

atentate-in-sri-lanka-ce-se-stie-despre-national-thowheed-jamath-gruparea-anonima-din-spatele-atacurilor-gruparea-national-t

Gruparea National Thowheeth Jama’ath este responsabilă pentru seria de atentate teroriste comise în ziua de Paște, în Sri Lanka, au anunțat oficialii, care recunosc că au fost avertizați cu două săptămâni înainte în legătură cu atacurile teroriste, relatează The Guardian. Până acum, nicio grupare teroristă nu a revendicat atacurile sângeroase din Sri Lanka.

Oficialii din Sri Lanka au dat vina pentru atentatele sângeroase, care au ucis cel puțin 290 de persoane și au rănit alte câteva sute, pe o grupare locală, numită National Thowheeth Jama’ath. Nu este sigur deocamdată dacă afirmațiile oficialilor din Sri Lanka se bazează pe noi informații descoperite de anchetatorii care investighează seria de atentate sau pe informațiile primite de autorități cu cel puțin 10 zile înainte de atacuri, în care erau avertizate inclusiv despre numele atacatorilor.

În Sri Lanka mai există o grupare islamistă cu un nume similar: Thowheeth Jama’ath. Autoritățile nu au precizat dacă acest grup este cel în legătură cu care fuseseră emise avertismentele serviciilor de informații străine ale SUA sau India.

Gruparea Thowheeth Jama’ath a activat până acum în estul țării și este implicată direct în propagarea retoricii extremiste, fiind implicată și în vanzalizarea unor statui budiste. Numele său descrie „o mișcare de unitate în numele Domnului”, un concept utlizat frecvent de grupările religioase extremiste.

Analiștii atrag însă atenția că organizarea unui număr atât de mare de atacuri teroriste coordonate presupun o operațiune logistică de amploare și luni de zile de planificare. Atentatele din Sri Lanka au fost comise de atacatori sinucigași, care au detonat manual bombele, însă cel mai probabil aceștia au fost coordonați și menținuți motivați de câtre liderii grupării. De asemenea, judecănd după amploarea exploziilor, teroriștii au avut acces la cantități mari de explozibil militar și la case securizate, în care să contruiască bombele artizanale.

Pe de altă parte, oficialii din Sri Lanka susțin că atentatele nu ar fi putut fi organizate fără sprijinul unei rețele teroriste internaționale. „Nu credem că aceste atacuri au fost comise de un grup de oameni care au fost exclusiv din țară. A fost o rețea internațională fără de care aceste atacuri nu ar fi fost puse în aplicare”, a declarat Rajitha Senaratne, purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Rapoartele serviciilor de informații arată că organizații teroriste străine se află în spatele acestor teroriști locali. Președintele este pregătit să ceară sprijinul țărilor străine”, se arată într-un comunicat al președinției.

Comentarii

Ultimă oră