Sari la conținut

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare!

au-inceput-inscrierile-pentru-clasa-pregatitoare-

Astăzi (4 martie 2020) s-a dat startul înscrierilor la clasa pregătitoare. Clase formate prin tragere la sorţi, în perioada 1-4 septembrie, în şedinţe publice, monitorizate audio şi video!

De astăzi până în 23 martie 2020 se fac înscrieri în clasa pregătitoare. Părinţii cu copii în vârstă de 6 ani pot complete cererea de înscriere şi on-line, cerere care poate fi accesată şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov – isjbrasov.ro , dar tot trebuie să meargă la şcoală, să o valideze.


  În clasa pregătitoare sunt înscrişi, obligatoriu, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2020. Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 (inclusiv) pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar - clasa pregătitoare - dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare, mai exact, dacă trec de evaluarea psihosomatică. O evaluare care este făcută în centre de evaluare speciale – existând 9 astfel de centre în tot judeţul.


   Înscrierea copiilor în prima etapă se face la şcoala de circumscripţie (şcoala din zona în care locuieşte părintele), unde fiecare copil are asigurat locul. Dacă rămân locuri libere, în a doua etapă de înscriere, sunt înmatriculaţi micuții care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi.

La Brașov, înscrierile se fac, de luni până joi, între 8.00 şi 18.00, iar vineri, între orele 8.00 – 17.00.


 Anul acesta, potrivit metodologiei oficiale aprobate de Ministerul Educaţiei, fiecare şcoală va face înscrierile, iar mai apoi va forma şi clasele, având la dispoziţie două variante: tragerea la sorţi sau în ordine alfabetică.


   La Braşov, clasele vor fi formate în toamnă, în perioada 1-4 septembrie 2020, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, după cum se arată în metodologia publicată, încă din luna februarie 2020, pe site-ul  isjbrasov.ro.


  „Toţi elevii înscrişi în unitatea de învăţământ vor fi ordonaţi strict alfabetic, realizându-se două liste pe categorii de gen”, la care se adaugă o a treia listă ce îi va cuprinde pe elevii cu cerinţe educaţionale speciale (CES). „Listele vor fi transmise Comisiei Judeţene (…) cu 48 de ore înaintea şedinţei. (…) Tragerea la sorţi a fiecărui copil se realizează prin extragerea dintr-un bol a unui număr cuprins între 1 şi numărul maxim de băieţi/fete/copii CES de la unitatea din judeţ cu cel mai mare număr de elevi înscrişi. Astfel, în toate şcolile participante va fi repartizat în clasa pregătitoare A elevul care corespunde primului număr din bol, în clasa pregătitoare B elevul corespunzător celui de-al doilea număr din bol s.a.m.d. până la epuizarea tuturor biletelor din prima categorie/ bol. La fel se va proceda pentru cea de-a doua şi cea de-a treia categorie”, se arată în procedura IŞJ Braşov.

În cazul în care sunt elevi gemeni sau tripleţi părinţii trebuie să spună de la început dacă doresc ca micuţii să înveţe în aceeaşi clasă.

La tragerea la sorţi vor fi prezenţi directorii şcolilor, dar şi reprezentanţi ai sindicatelor, reprezentanţi ai părinţilor şi reprezentanţi de la Consiliul Judeţean al Elevilor. Ședinţele vor fi monitorizate audio şi video.

Comentarii

Ultimă oră