Sari la conținut

Avantajele și dezavantajele tehnologiei No Frost la un frigider sau o combină frigorifică

avantajele-si-dezavantajele-tehnologiei-no-frost-la-un-frigider-sau-o-combina-frigorifica

Atunci când vine vorba de cumpărarea unui frigider sau o combină frigorifică, avem, în mare, două variante mari și late. Frigiderele clasice, cu răcire cu gheață, convențională (denumită și statică sau ciclică), respectiv cele cu tehnologie No Frost. Cea din urmă câștigă tot mai multă popularitate în ultimul timp în dauna frigiderelor cu răcire cu gheață, dar este oare cea mai bună opțiune tehnologia No Frost când vine vorba de frigiderul sau combina frigorifică?

Hai să vedem, mai întâi, ce este tehnologia No Frost. Procesul de formare a gheții într-un frigider sau o combină frigorifică convențională pornește de la vaporii de apă care se vormează de la alimente și în timpul deschiderii ușii. Rezultatul? Un strat de gheață din ce în ce mai gros care se depune pe bobina de răcire, care la un moment dat trebuie înlăturat manual. În timpul acestei operațiuni trebuie să scoatem din priză frigiderul sau combina frigorifică, să-l golim de alimente și să-l curățăm de gheața în exces.


Tehnologia No Frost împiedică, însă, formarea gheții printr-un mecanism format dintr-o bobină care încălzește, un senzor de temperatură și un temporizator.

La fiecare șase sau mai multe ore, temporizatorul pornește bobina care încălzește. Aceasta este înfășurată pe cealaltă bobină, cea de răcire. Astfel, este topit excesul de gheață, care se scurge printr-un canal colector într-un compartiment dedicat. Când senzorul simte că temperatura ajunge la 0 grade, oprește încălzirea, restabilind fluxul normal de răcire.

La momentul apariției acestei tehnologii, aceasta era dezvoltată doar pentru partea de răcire a combinei frigorifice, nu și pentru cea a congelatorului. De aceea, astăzi, multe modele actuale care beneficiază de această tehnologie în ambele comparteimente au aplicată eticheta Full No Frost sau Total No Frost.

Avantajele tehnologiei No Frost sunt atât economice, cât și de calitate. În termeni de timp și energie, tehnologia No Frost reușește să reducă timpul folosit pentru dezghețarea unui frigider sau o combină frigorifică la minim. Costurile energetice sunt și ele mult reduse. Dacă ai o combină frigorifică, nu trebuie să decongelezi niciodată compartimentul de congelator. Acest proces se realizează în mod automat. Tehnologia No Frost răcește mai rapid, dat fiind că o face printr-un curent de aer rece care circulă prin interiorul frigiderului. Totodată, se elimină umiditatea aerului, evitându-se formarea de picături de apă pe pereții electrocasnicului.

Dezavantajele tehnologiei No Frost există și ele. Alimentele trebuie acoperite, întrucât aerul rece, lipsit de umiditate, care răcește, va și usca aceste alimente. Un alt dezavantaj este cel produs de zgomotul produs atunci când se realizează decongelarea automată.

Comentarii

Ultimă oră