Sari la conținut
avem-spital-se-cauta-medici

    Luni va fi ultima zi pentru recrutări, iar dacă nu se găsesc medici, asistente şi infirmiere, se va lucra temporar cu personal din Spitalul Judeţean şi se vor face transferuri CNCI


   Premierul României, Ludovic Orban, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, dar şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, au vizitat joi secţia modulară ATI din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde vor fi trataţi pacienţi cu noul coronavirus aflaţi în stare gravă. Oaspeții guvernamentali au fost însoţiţi şi de oficialități brașovene.

 Secţia, cu o capacitate de 28 de paturi, este amenajată, dotată şi avizată, însă ea va putea funcţiona în momentul în care vor exista şi cadre medicale.

    De altfel, după ce oficialii au vizitat secţia modulară, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Cătălin Mişarcă, a declarat că „mai este nevoie de mici detalii ce ţin de partea medicală, printre care probele şi reglajele”.


     „Am primit de la Bucureşti echipamentele ce ne-au fost promise, iar completarea a fost făcută cu ceea ce aveam aici. Secţia are o capacitate de 28 de paturi şi în principiu, vom funcţiona cu 14 paturi de terapie intensivă şi 14 de terapie intermediară.


     Din punct de vedere tehnic, vom fi gata în câteva zile, dar mai trebuie rezolvată problema resursei umane. A fost aprobată suplimentarea schemei de personal a spitalului cu 68 de posturi necesare funcţionării acestei secţii pe care le-am scos la concurs, respectiv 7 medici, 36 de asistente şi 25 de infirmiere. Anunţurile de concurs au fost publicate, iar luni (31 august) este ultima zi de înscriere a candidaţilor. Până în momentul în care se fac angajările, vom folosi cadre medicale pe care le avem”, a explicat dr. Cătălin Mişarcă.

Patru medici au fost deja recrutaţi


   Reprezentantul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a declarat că „din data de 1 septembrie 2020 vor fi angajaţi deja doi medici în cadrul spitalului, iar alţi doi vor mai veni în cursul lunii viitoare. Pentru alţi trei vor fi scoase posturile la concurs”.


    Practic, potrivit directorului medical al Spitalului, în prima jumătate a lunii septembrie, noua secţie va fi funcţională. „Cred că trebuie să fim realişti în ceea ce priveşte această situaţie”, a declarat dr. Mişarcă. El a mai precizat că în data de 27 august 2020 a fost primit şi avizul din partea Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

În caz de nevoie, se poate apela la Comitetul Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei


    Pe de altă parte, în cadrul unei conferinţe de presă ce s-a organizat la Centrul de Afaceri din Bartolomeu (CATTIA), ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că „astăzi am evaluat această unitate. Este pregătită. S-au făcut solicitările pentru schema de personal, iar dacă nu se va reuşi completarea organigramei, pot solicita sprijinul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei (CNCI), care să facă transferuri de personal”.

Ministrul, mai optimist decât directorul medical al spitalului braşovean


    „Eu cred că de la 1 septembrie poate funcţiona această secţie modulară”, a mai spus ministrul. El a precizat că decizia de deschidere a secţiei modulare „ţine foarte mult şi de necesitatea acestor paturi. Dacă nu vor fi solicitări, va funcţiona atunci când va fi nevoie. Va funcţiona după capacitatea solicitată. Poate că la început vor fi 12 paturi, sau poate 20”.


    De altfel, oficialul a menţionat că secţiile modulare cum este cea de la Elias (din Bucureşti) sau cea de la Braşov vor fi folosite în cazul în care vor apărea foarte multe cazuri grave.

Totuşi, pe plan local, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a anunţat de mai multe ori că după ce va deveni funcţională secţia modulară, cea existentă acum (cu o capacitate de 15 paturi), va intra în conservare.


    Ministrul a mai spus că, în acest moment, în ţară sunt 1.050 de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii COVID -19, cu tot cu cele 28 de la secţia modulară ATI de la Spitalul Judeţean Braşov. În acest moment sunt ocupate 492 de paturi.

Comentarii

Ultimă oră