Sari la conținut

Biserica Evanghelică va repara imobilul în care funcționează Muzeul de Artă

biserica-evanghelica-va-repara-imobilul-in-care-functioneaza-muzeul-de-arta

Aflat într-o stare tehnică destul de precară, imobilul de pe Bulevardul Eroilor nr. 21, în care funcţionează Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie Braşov, va intra în reparaţii.

Comisia de circulaţie din Primăria Braşov a avizat, în ultima şedinţă, Documentaţia Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire (DATC) pentru reparaţiile la acoperişul şi faţada acestei clădiri, dosarul fiind depus de proprietarul imobilului, respectiv Biserica Evanghelică.

 Lucrările pentru care a fost depusă documentaţia la Primăria Braşov vizează însă numai porţiunea ocupată de Muzeul de Artă, care a semnat un contract de închiriere cu Biserica Evanghelică.

Muzeul de Artă a fost amenajat în 1970, ca secţie a Muzeului Judeţean Braşov, fiind respectate atunci cele mai noi standarde muzeotehnice. După 1990, când Muzeul de Artă a devenit unitate muzeală distinctă, s-au mai făcut unele lucrări de modernizare, dar minore, iar din anul 2009 (când Biserica Evanghelică şi-a înscris în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra imobilului) nu s-au mai putut efectua reparaţii. În ultimii ani, de mai multe ori, directorul muzeului, Bartha Arpad, a atras atenţia că este nevoie de reparaţii la acoperiş. De altfel, în anul 2015, când au început negocierile pentru semnarea contractului de închiriere, Biserica Evanghelică şi-a asumat realizarea reparaţiilor la acoperiş şi faţadă.

În clădirea de pe Bulevardul Eroilor nr. 21 se află şi sediul Muzeului de Etnografie, instituţie care este în litigiu cu proprietarul.


    Hotărârea prin care Biserica Evanghelică a devenit proprietarul părţii ocupate de Muzeul de Etnografie a fost emisă în anul 2012 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar de atunci cele două părţi nu au semnat un contract de închiriere. Muzeul de Etnografie nu este de acord să achite chirie pentru un corp construit după naţionalizare.

„Biserica Evanghelică ne solicită chirie şi pentru un corp de clădire din spate (Corpul 2), care a fost construit în anii ’50, după naţionalizare. Noi nu am fost de acord cu această pretenţie a Bisericii Evanghelice. Ei sunt proprietari pe terenul ocupat de Corpul 2, dar nu şi pe clădire. În aceste condiţii nu am semnat contractul de închiriere, iar acest litigiu este acum pe rolul instanţelor”, a explicat directorul Muzeului de Etnografie Braşov, dr. Ligia Fulga. Ea a precizat că, la imobilul de pe strada Eroilor, porţiunea de acoperiş ce aparţine Muzeului de Etnografie a fost reparată în urmă cu mai mulţi ani. În ceea ce priveşte faţada, aceasta va fi reparată integral, pentru că în încăperile de la frontul stradal îşi desfăşoară activitatea Muzeul de Artă, cel de Etnografie având numai gangul prin care se intră în unitate.

Comentarii

Ultimă oră