Sari la conținut

Bisericile cheamă Braşovul la o săptămână de rugăciune (18 - 25 ianuarie 2020)

bisericile-cheama-brasovul-la-o-saptamana-de-rugaciune-18-25-ianuarie-2020

„Octava de rugăciune”, ajunsă la ediția cu numărul XIV, se va desfășura în perioada 18-25 ianuarie 2020. Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2020 este intitulată „Ne-au arătat o bunăvoinţă puţin obişnuită”. Slujbele sunt programate de la ora 18:00 în diferite lăcașe de cult din Brașov.

În drumul său spre Roma, Apostolul Pavel s-a aflat pe o corabie care a naufragiat în Malta. Localnicii i-au primit bine, după cum povesteşte însuşi Pavel şi acest exemplu de primire a celor aflaţi în nevoie este laitmotivul rugăciunilor din săptămâna 18 - 25 ianuarie 2020. În acest interval de timp, credincioşii braşoveni din aproape toate bisericile consacrate se vor ruga în cadrul „Octavei de rugăciune”.

Pentru naufragiaţii războaielor


    Prim preotul Bisericii Evanghelice C.A., Christian Plajer, a explicat cum s-a ajuns la acest subiect de rugăciune şi ce urmăresc creştinii braşoveni. „Referitor la tema acestei săptămâni, ea a fost aleasă de către creştinii din Insula Malta şi provine din ultimul capitol al Faptelor Apostolilor, unde se menţionează următorul lucru: «Ei ne arătau o deosebită omenie». Este vorba de Apostolul Pavel, care este primit de către localnici într-un mod deosebit de ospitalier şi de prietenos”, a explicat prim preotul Christian Plajer.

Preotul evanghelic aminteşte că, săptămânal, câte un vas cu emigranţi se scufundă în Marea Mediterană şi suntem martori ai unor tragedii de proporţii, fără să facem mare lucru. Braşovenii se vor ruga pentru cei naufragiaţi şi pentru ca aceştia să primească ajutor de la cei care îl pot oferi.

A 7-a zi, slujbă fără preot


   Creştinii se vor ruga în acest interval în fiecare zi în altă biserică. Ultima zi va fi una specială, în care preoţii vor sta deoparte.

„Structura slujbei este puţin diferită. Noi, preoţii, o să avem un rol mai puţin activ şi invităm şi încurajăm credincioşii noştri laici să ia parte activ la această slujbă”, a precizat Emil Moldoveanu, preot Biserica Sfântul Petru, greco-catolică.

Octava va debuta în 18 ianuarie 2020, la Biserica Romano-Catolică de pe Bulevardul Ştefan cel Mare, va continua duminică, 19 ianuarie 2020, la Biserica Luterană maghiară de pe strada Iuliu Maniu numărul 2, apoi, luni, 20 ianuarie 2020, credincioşii se vor muta la Biserica romano-catolică Sfântul Petru Sfântul Pavel de pe strada Mureşenilor. A patra zi, rugăciunea va fi la Biserica reformată Casa Speranţei de pe strada Moldovei numărul 2, apoi la Biserica Unitariană de pe strada Victor Babeş, a şasea zi la Biserica Evanghelică de Confesie Augustană de pe strada Doctor Ioan Cantacuzino şi se va încheia în 25 ianuarie 2020, la Biserica Sfântul Petru, greco-catolică, de pe strada Zizinului.

Fără Biserica Ortodoxă


    Este al patrulea an consecutiv în care Octava de Rugăciune are loc fără participarea Bisericii Ortodoxe.

Comentarii

Ultimă oră