Sari la conținut

Borbely propune ca guvernul să ţină şedinţe într-o peşteră din Râşnov

Adevărate mine de aur cu un uriaş potenţial turistic. Vorbim despre peşterile din România. De asta s-a convins şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely după ce a vizitat peştera Valea Cetăţii din Râşnov. Atât de încântat a fost de frumuseţea acesteia încât mai în glumă, mai în serios a spus că le va propune colegilor de la Bucureşti ca următoarea şedinţă de guvern să aibă loc… în adâncurile pământului.  "O să propun colegilor din guvern ca următoarea şedinţă de guvern s-o ţinem aici, pentru că aşa şi şedinţele de guvern ar fi mai scurte, din cauza temperaturii", a spus ministrul Borbely.

Încântat de peşteră. Ministrul a avut joi o întâlnire cu speologii din România la Râşnov. Aceştia dar şi reprezentanţii autorităţilor publice locale i-au propus lui Laszlo Borbely să viziteze peştera Valea Cetăţii, fiind una dintre cele mai bine amenajate peşteri din ţară. Ajuns printre primii la gura acesteia, ministrul a vrut să afle cât mai multe despre locaţie şi nu i-a trebuit mult până să constate frumuseţile locului.  „E o zonă minunată şi aş dori să vă uitaţi nu numai la peşteră, ci şi zona care ne înconjoară. Asta demonstrează ce ţară frumoasă avem şi să vedem ce facem cu aceste frumuseţi”, a spus Laszlo Borbely ministrul Mediului.

Concert simfonic în peşteră. Descoperită în 1949 peştera "Valea Cetăţii" a fost preluată în administrare privată, acum aproape doi ani, împreună cu 12 hectare de pădure, de un om de afaceri din Râşnov, care a investit peste 200.000 de euro pentru refacerea şi restaurarea ei în scopul introducerii în circuitul turistic. Peştere e singura din România amenajată la standarde internaţionale în scopuri turistice, având în plus şi o acustică deosebită. În fiecare sâmbătă este organizat pentru turişti  un concert simfonic de o jumătate de oră.

Peşteri valorificate. „Mă bucură faptul că au reuşit să o pună în valoare pentru faptul că aceşti oameni au pus suflet şi vedem cu toţii că peştera alături de Cetatea Râşnov şi pe lângă toate celelalte obiective turistice contribuie la dezvoltarea localităţii noastre ”, a declarat Adrian Veştea, primar Râşnov.  Şi tocmai de aceea ministrul Mediului a ţinut să vorbească cu cei direct implicaţi şi anume cu speologii români şi astfel s-a hotarât ca în maximum 2 săptămâni, printr-un ordin de ministru să se înfiinţeze o comisie specială de speologie. Ba mai mult Borbely a spus că la începutul anului viitor, pe baza unui ghid ce va fi făcut împreună cu specialiştii din domeniu se va lansa un program special pentru peşterile din România. În aceste zile are loc la Râşnov prima ediţie a Conferinţei Peşterilor Turistice, organizată de Asociaţia Peşterilor Turistice din România (ROSCAVE). (S.F.)

Comentarii

Ultimă oră