Sari la conținut

Brașovenii au stat la cozi de zeci de metri pentru agheasmă

brasovenii-au-stat-la-cozi-de-zeci-de-metri-pentru-agheasma

La fel ca şi în mai toate localităţile din ţară, şi la Braşov s-au format cozi întinse pe zeci de metri la biserici. Credincioşii s-au trezit de dimineaţă pentru a lua agheasmă, apa cu care se sfinţesc casele, animalele şi, în general, toate lucrurile folositoare.

Creştinii ortodocşi şi cei catolici prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, care reprezintă de fapt botezul - scufundarea de trei ori în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfîntul Ioan Botezatorul. „E botezul Domnului şi eu vin an de an cu familia să luăm agheasmă. Stăm la coadă, dar nu contează asta, contează doar că ajungem acasă şi putem să sfinţim casa şi lucrurile, dar şi să bem agheasmă dimineaţa pe stomacul gol, ca să ne meargă bine tot anul”, a spus un braşovean. O braşoveancă spune că abia a aşteptat momentul acesta. ’’Este o sărbătoare foarte mare pentru noi creştinii. Este un moment în care nu contează că stai la coadă, ci abia aştepţi să ajungi în biserică pentru a lua agheasma şi pentru a te ruga la Dumnezeu pentru sănătate şi linişte sufletească”, ne-a declarat el.

În toate bisericile şi mănăstirile preoţii sfinţesc Apa cea Mare, numită în popor Agheasma Mare şi considerată de creştini miraculoasă. Se spune că agheasma adusă de la biserică are puterea de a vindeca bolile, aduce noroc şi spor. Sărbătorirea Botezului Domnului se mai numeşte, după un termen grecesc, şi Epifanie, adică Arătarea Domnului. Se zice că în această zi, odată cu sfinţirea apei de către preot, sunt sfinţite toate apele pământului. Bisericile braşovene au fost pline de credincioşi, care au participat la slujbele de Bobotează.

Comentarii

Ultimă oră