Sari la conținut

Brașovenii mai au la dispoziție câteva zile pentru a completa regulamentul de reabilitare a fațadelor și cel de zone verzi

brasovenii-mai-au-la-dispozitie-cateva-zile-pentru-a-completa-regulamentul-de-reabilitare-a-fatadelor-si-cel-de-zone-verzi

Brașovenii mai au la dispoziție câteva zile pentru a completa regulamentul de reabilitare a fațadelor și cel de zone verzi .

Până în 31 mai, brașovenii mai pot face propuneri de completare sau modificare a două regulamente importante pentru calitatea vieții în orașul nostru, regulamente care se află în dezbatere publică. Este vorba despre cel de intervenție pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele de acțiune prioritară în Municipiul Brașov, precum și cel de protecţie a spaţiilor verzi, de organizare, dezvoltare şi întreţinere a acestora pe teritoriul municipiului Brașov.


Regulamentului de reabilitare a fațadelor conține modul în care Primăria Brașov va cofinanța lucrările de reabilitare, care sunt facilitățile pe care Municipalitatea le acordă celor care fac astfel de lucrări, dar și sancțiunile pentru cei care își lasă clădirile neîngrijite. Pe lângă regulament, în dezbatere publică este și Programul multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din zonele de acțiune prioritară ale Municipiului Brașov, care stabilește zonele prioritare de intervenție, obligațiile Municipalității și ale proprietarilor, precum și modul în care Fundația Monumentelor, înființată de Consiliul Local în luna februarie, va administra acest program


Până în prezent, au fost transmise mai multe propuneri, care vizează sprijinul financiar pe care Municipalitatea ar trebui să îl acorde proprietarilor.

Una dintre propuneri, primită din partea Camerei de Comerț și Industrie Brașov, solicită ca, pe lângă proprietarii cu venituri mici, și entitățile non-profit/ONG-uri deținătoare de clădiri monumente istorice să beneficieze de creditarea din partea Municipalității pentru realizarea lucrărilor, suma urmând a fi recuperată de Primărie, într-o perioadă de 5 ani. O altă propunere prevede ca proprietarii să plătească partea care le revine către primărie, sub forma unui impozit, și nu către firma care realizează lucrările. În felul acesta, Municipalitatea va fi responsabilă de recuperarea sumelor pentru cei care nu își achită cota-parte ce le revine. În același timp, este propusă și varianta ca sumele datorate de proprietari Municipalității să fie purtătoare de dobânzi bancare, astfel încât să existe presiunea necesară pe proprietari pentru a le achita la timp (conform Conform codului de procedură fiscală, în cazul în care sumele datorate către bugetul local nu se plătesc la timp, debitorul va plăti majorări de întârziere n.n.).


În ceea ce privește proiectul Regulamentului pentru spații verzi, principalele noutăți sunt cele referitoare la accesul în parcuri. Astfel, odată cu adoptarea acestui regulament, sunt eliminate restricțiile privind accesul cu câini în parcuri şi cea referitoare la circulaţia cu patine cu rotile, biciclete, skateboard-uri. O altă interdicție care va fi eliminată prin adoptarea acestui regulament este cea referitoare la plimbarea sau odihna pe gazonul din parcuri.


Toate propunerile primite de la cetățeni vor fi analizate de departamentele de specialitate, care vor decide oportunitatea introducerii acestora în proiectele de hotărâre.

Comentarii

Ultimă oră