Sari la conținut

Călătorii gratis cu trenul pentru studenţii basarabeni pentru a putea vota

calatorii-gratis-cu-trenul-pentru-studentii-basarabeni-pentru-a-putea-vota

Basarabenii pot călători gratis cu trenul pe teritoriu României, pentru a putea ajunge la vot.

Elevii şi studenţii moldoveni din România, cu vârsta de peste 18 ani, care își vor exercita dreptul de vot la alegerile din Republica Moldova în secțiile electorale deschise pe teritoriul țării noastre, vor beneficia de bilet de tren dus-întors gratuit.

Guvernul va asigura transport gratuit pentru studenţii şi elevii moldoveni din România cu vârsta de peste 18 ani, care îşi vor exercita dreptul de vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în secţiile electorale deschise pe teritoriul ţării noastre.

Elevii şi studenţii vor beneficia de o călătorie gratuită dus-întors, cu tren regio şi interregio, clasa a II–a, în perioada 12 – 13 noiembrie 2016, către şi dinspre localităţile cu secţii de votare de pe teritoriul României, respectiv: Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

„Aceasta este o măsură menită să ofere posibilitatea tinerilor din Republica Moldova, veniţi să studieze în România, să-şi exercite acest drept de vot. E o chestiune de principiu şi un semnal pe care dorim să-l dăm - dreptul la vot e unul fundamental, o responsabilitate şi o dovadă de implicare civică”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Duminică are loc turul doi al alegerilor prezidenţiale pentru Republica Moldova.

Candidatul socialist Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata prooccidentală Maia Sandu a obţinut 38,71% din sufragii. Cei doi candaţi intră astfel în al doilea tur de scrutin, ce va avea loc pe 13 noiembrie 2013.

Reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Braşov (ATB) îi îndeamnă pe cetăţenii moldoveni din judeţul nostru şi din regiune să iasă la vot duminică, pentru a alege preşedintele Republicii Moldova.

În Braşov, şi pentru al doilea tur de scrutin va exista o secţie de vot destinată cetăţenilor moldoveni care vor să îşi exprime opţiunea electorală. Secţia este amplasată în campusul Memorandului, la Casa de Cultură a Studenţilor. Acolo vor putea merge toţi cetăţenii moldoveni, indiferent dacă au reşedinţa în Braşov sau în alte judeţe învecinate.

Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti a amenajat 11 secţii de votare, în zece oraşe, pentru cetăţenii moldoveni stabiliţi în România. Este vorba despre Bucureşti (două secţii), Braşov, Craiova, Cluj, Iaşi, Timişoara Galaţi, Constanţa, Bacău şi Suceava.

Moldovenii pot opta pentru oricare dintre aceste secţii, unde vor vota doar pe baza paşaportului, chiar dacă acesta este expirat.

Este pentru prima dată din anul 2000 cînd cetăţenii moldoveni îşi vor alege prin vot direct preşedintele. Pînă acum, şeful statului era ales de către Parlament.

Comentarii

Ultimă oră