Sari la conținut

Camioane militare românești la standarde germane

camioane-militare-romanesti-la-standarde-germane

MHS Truck and Bus şi Roman SA vor să producă un camion militar românesc la standarde nemţeşti. O companie germană e interesată să fabrice în parteneriat cu Roman SA autovehicule pentru Armata Română!


    MHS Truck & Bus, unic importator şi partener de service al vehiculelor militare şi militarizate Rheinmetall MAN în România, a semnat un parteneriat de tip joint-venture cu fabrica de autocamioane Roman, pentru a produce, în România, platforme de transport auto multifuncţionale, în funcţie de necesităţile de echipare ale Armatei Române.

Pentru integrarea industriei românești în programul de echipare a Armatei României cu vehicule militarizate, MHS Truck & Bus va colabora, pe lângă Roman Brașov, cu mai mulți furnizori locali.

„Ne dorim să producem, la Brașov, un camion românesc la standarde nemțești. Mai mult, strategia noastră este ca, pe masură ce programul va ajunge la maturitate, tot mai multe componente ale platformelor de trasport auto să fie produse în România. Obiectivul ultimului an al programului este acela de a produce 100% din necesarul de vehicule militarizate, exclusiv în țara noastră”, a spus Claudia Iordache, Managing Director MHS Truck & Bus.

Miza acestui parteneriat este un contract de 750 de milioane de euro pe care Ministerul Apărării Naţionale îl va scoate la licitaţie zilele următoare.

MHS Truck & Bus şi Roman SA intenţionează, prin urmare să depună o ofertă în cadrul competiţiei anunţate de Ministerul român al Apărării Naţionale pentru achiziţia a aproximativ 3.300 de camioane şi remorci, cu camioanele militare gama HX şi camioanele comerciale militarizate TG.

Parteneriatul germano-român pentru producerea autocamioanelor militare, autocisternelor, autofurgoanelor, autotractoarelor, remorcilor și semiremorcilor necesare dotării Armatei ar contribui semnificativ la relansarea producției de platforme de transport militar și civil în România.

De asemenea, joint venture-ul va determina crearea a peste 1000 de locuri de muncă în companiile românești, precum și înalt calificarea resursei umane implicate în programul de echipare a armatei.

Carol Rugacs, directorul Roman SA, susţine că în cazul în care va fi câştigată licitaţia, uzina braşoveană ar trebui să mai angajeze circa 100 de oameni.

În ceea ce priveşte angajaţii, Carol Rugacs nu îşi face probleme: „Vom găsi. Acum avem 150 de angajaţi, oameni care ştiu să lucreze. Lângă ei ar trebui să mai aducem nişte tineri care să prindă experienţă”.

Transferul tehnologic şi de cunoştinţe către companiile locale pentru producerea în România a platformelor de transport si crearea unor subansamble complexe, va stimula pe termen mediu și lung dezvoltarea industriei de apărare şi a componentei de mentenanţă.

MHS Truck & Bus este deţinută de braşoveanul Michael Schmidt, cel care coordonează şi Automobile Bavaria, dealerul autorizat BMW în România.


     Parteneriatul MHS-Roman continuă tradiția colaborării dintre Armata Română și MAN. În urma cu 47 de ani, linia de producție de la „Steagul Roșu”, (ulterior Roman Brașov SA), a pornit cu un model diesel în baza unei licențe MAN, exportat în țări de pe tot globul.

Grupul MHS prin MHS Truck & Bus, reprezentând de peste 11 ani brandul MAN în România, a devenit începând din iunie unic importator și partener de service al vehiculelor militare Rheinmetall MAN în România. Primul model importat este vehiculul militar 42M 6×6 BB din clasa HX.

Comentarii

Ultimă oră