Sari la conținut

Capitale europene oferă soluții pentru Startupuri după Brexit

capitale-europene-ofera-solutii-pentru-startupuri-dupa-brexit

Consecințele Brexitului nu sunt încă resimțite la nivel european, însă mulți antreprenori sunt îngrijorați de ce le rezervă viitorul. Startupurile sunt cele mai vulnerabile, motiv pentru care sunt și cele care caută deja soluții alternative.

Companii precum TransferGo se adresează lucrătorilor migranți și tuturor celor care trimit bani peste hotare. Cum aceste categorii sunt cele mai afectate de posibilele schimbări, este normal ca și cei ce le oferă servicii de transfer de bani să fie îngrijorați.

În ciuda avalanșei de vești proaste, sunt câteva motive de optimism. Importante orașe din Europa au răspuns provocărilor și oferă soluții pentru startupuri. Berlinul și Parisul par să reprezinte destinații ideale pentru cei care sunt hotărâți să părăsească Marea Britanie sau să își reducă activitățile în insulă. Partidul FDP din Germania este unul dintre cei mai mari susținători ai acestor mișcări de forțe. Reprezentanții lor merg până acolo încât să finanțeze campanii publicitare care invită startupurile în Berlin.

Există și alte motive pentru care aceste companii în dezvoltare aleg să se mute în Berlin sau alte capitale europene. Dacă rămân în Regatul Unit, riscă să piardă banii oferiți de Fondul European de Investiții. Partea bună este că englezilor le place mult capitală Germaniei și mulți vizitează orașul în weekenduri. Acum vor avea și mai multe motive să călătorească în Germania și chiar să se stabilească aici.

Berlinul are anumite avantaje în fața Londrei pe segmentul business-to-business. Daca marile companii Fintech aleg să părăsească Londra este foarte posibil ca și startupurile să le urmeze exemplu. Ar fi într-adevăr o pierdere pentru cei care trăiesc în Marea Britanie să nu poată beneficia de transferurile de bani ieftine oferite de TransferGo și companii similare.

O strategie de diversificare

Anumite startupuri din industria financiară au făcut deja prima mutare imediat după Brexit. Ele și-au accelerat expansiunea în Germania și alte țări din vestul Europei pentru a-și diversifica strategia. Fie că se așteaptă ca multe companii Fintech să migreze din Londra, fie că urmăresc obiective punctuale, mișcările lor nu pot fi ignorate. Pe termen scurt avantajele sunt numeroase, pentru că e relativ ușor să deschizi o companie în Germania. Dezavantajul este că procesul de inchiere al companiilor este anevoios aici.

Pentru a evita evaziunea fiscală și neplata datoriilor datorate partenerilor de afaceri, companiile deschise în Germania trebuie să păstreze documente fiscale trei ani de la închiderea afacerii. În Marea Britanie termenul este mult mai scurt, însă există alternative pentru cei ce vor să scurtcircuiteze sistemul. Unii aleg să se mute în Spania și să își închidă acolo afacerea dacă această este neprofitabila.

Pentru startupuri, acest gen de informații sunt utile pentru că îi pot scuti pe antreprenori de multe bătăi de cap dacă lucrurile nu merg conform planului. Pentru marile companii de transfer de bani precum TransferGo și alți lideri Fintech, sistarea activitatii nu este o opțiune. Chiar și așa, liderii industriei urmăresc cu atenție și îngrijorare evenimentele din Regatul Unit. Momentan, Berlinul este un loc extrem de propice pentru aceste afaceri pentru că autoritățile locale nu fac distincție între companiile mari și startupuri. Este totuși doar o problemă de timp până când această situație se va schimba.

Berlinul este un ecosistem excelent pentru micile companii și antreprenorii vizionari. Competiția în industria Fintech este intensă și oricând poate veni cineva din urmă cu o idee genială. Pentru mulți ani Londra a fost capitala mondială a acestor afaceri însă Brexitul a schimbat datele problemei. Rămâne de văzut dacă trendul pornit de câteva startupuri va continua și dacă mai multe companii vor alege capitale europene în detrimentul Londrei.

Comentarii

Ultimă oră