Sari la conținut

Potrivit informaţiilor BNR, cei mai mulţi bani în depozite la termen se află la sucursalele băncilor din Bucureşti. Capitala este urmată la mare distanţă de judeţele Cluj, Constanţa şi Braşov. Practic, aproape 4 din 10 lei care sunt puşi deoparte în depozite la termen la băncile din România sunt economisiţi în Bucureşti.

Primele două locuri, la fel ca în 2008. Bucureştenii şi străinii aflaţi în Capitală îşi constituie economiile în egală măsură în lei (15,1 miliarde lei) şi în valută (15,8 miliarde lei), cu o preferinţă uşoară pentru monedele străine, considerate mai sigure. Clujenii, cu depozite la termen circa 4 miliarde de lei, la sfârşitul lunii februarie, preferă să-şi ţină banii în depozite în lei. Astfel, depozite în valoare de 2,4 miliarde lei sunt în monedă naţională, iar de 1,5 miliarde lei în valută. Bucureştenii şi clujenii deţineau primele locuri la economii şi înainte de criză.

Constanţa ne-a luat-o înainte. Judeţul Constanţa ocupă locul al treilea în topul celor mai chivernisiţi români, cu o sumă de 2,9 miliarde lei în depozite la termen. De la declanşarea crizei, constănţenii i-au depăşit pe braşoveni, care aveau economii mai mari decât ei în 2008. În Constanţa, depozite în valoare de 1,7 miliarde lei sunt constituite în moneda locală şi de 1,18 miliarde lei în valută, potrivit datelor BNR. În depozite bancare la termen din judeţul Braşov sunt adunaţi 2,8 miliarde lei, din care 1,6 miliarde în lei şi 1,2 miliarde în alte valute. Braşovenii au pierdut un loc în clasament, faţă de anul 2008 pe motiv că au avut printre cele mai mici ritmuri de creştere a economiilor de la declanşarea crizei, cu o creştere de 86,8% a sumelor agonisite.

S-au dublat economiile românilor. Printre primele zece zone ale ţării după nivelul economiilor se regăsesc cinci judeţe din Ardeal, un singur judeţ din Moldova, însă niciunul din Oltenia. Deşi nu au nici pe departe cele mai mici salarii din ţară, giurgiuvenii figurează cu cele mai mici depozite la termen. Dacă, în septembrie 2008, la băncile româneşti în depozite la termen se aflau lei şi valută în valoare totală de 43,83 miliarde lei, în februarie 2011, suma aproape că s-a dublat, crescând cu aproape 94%, până la circa 85 miliarde lei.


Clasamentul celor mai economi români

Conform datelor Băncii Naţionale a României, valabile la sfârşitul lunii februarie 2011, clasamentul judeţelor cu cele mai mari economii în miliarde de lei arăta astfel:

1. Bucureşti 30,99

2. Cluj 3,97

3. Constanţa 2,94

4. Braşov 2,81

5. Timiş 2,63

6. Prahova 2,61

7. Iaşi 2,1

8. Argeş 2,09

9. Bihor 1,98

10. Mureş 1,94

Comentarii

Ultimă oră