Sari la conținut

Chiulangii de la închisoarea fără frecvenţă

Zeci de deţinuţi, printre care şapte criminali, nu s-au mai întors în puşcăriile de unde li s-a admis înreruperea temporară a pedepselor

Peste 60 de deţinuţi, printre care şi şapte condamnaţi pentru omor, pentru care instanţele de judecată au admis întreruperea executării pedepsei, nu s-au mai întors în penitenciare după expirarea termenului, toţi fiind în prezent daţi în urmărire, potrivit unor date furnizate de ANP.
Trei cazuri la Codlea. Şi la Penitenciarul Codlea s-au înregistrat patru astfel de cazuri. Într-unul dintre acestea, este vorba însă despre un bărbat care are cancer şi este sub tratament de specialitate. În ultimii 12 ani, au fost aproape 10 astfel de cazuri. Dintre ultimele cazuri se numără un condamnat la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune, învoit în anul 2003, care nu s-a mai întors după două luni de învoire. Un altul, condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare pentru furt, a fost învoit pentru 30 de zile, dar nu a revenit în penitenciar. Deţinuţii care „uită” să revină în Penitenciar sunt daţi în urmărire naţională şi internaţională.
Nu s-au mai întors la Penitenciar. Din datele furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), la data de 10 februarie beneficiau de întrerupere a executării pedepsei 150 de persoane. Dintre acestea, 86 se află în întreruperea executării în termenul stabilit de instanţa de judecată, iar alte 64 sunt în libertate, dar în afara termenului stabilit de judecători. Cele mai multe cazuri se înregistrează la Craiova (8). Urmează Gherla (7) şi Jilava (5). De altfel, cei 64 de deţinuţi aflaţi în libertate în afara termenului stabilit de instanţă provin din 25 de penitenciare din ţară, printre care şi Codlea (4).
14 criminali în libertate. Din totalul persoanelor care beneficiau, la data de 10 februarie, de întrerupere a executării pedepsei, 36 sunt condamnate pentru infracţiuni cu violenţă. În evidenţele ANP apar 14 deţinuţi condamnaţi pentru omor care sunt în libertate în termenul stabilit de instanţă, ca urmare a admiterii unor cereri de întrerupere a executării pedepsei, alte şapte persoane, condamnate pentru acelaşi tip de infracţiune, fiind în libertate în afara termenului. Totodată, şase condamnaţi pentru tâlhărie nu s-au întors în penitenciar după expirarea perioadei de întrerupere a pedepsei, iar alţi nouă sunt în continuare liberi, dar în termenul stabilit.
Plecat încă din 1991. Datele ANP arată că există un caz care a beneficiat de mai multe întreruperi, încă din 22 noiembrie 1996, fiind şi în prezent în libertate, în termenul stabilit. Pe de altă parte, este amintit şi cazul unui deţinut care ar fi trebuit să se întoarcă în penitenciar în noiembrie 1991, dar care nici până în prezent nu a fost reîncarcerat.  Există şi cazuri de deţinuţi care, deşi au încălcat termenul stabilit de judecători pentru întoarcerea în detenţie, au beneficiat din nou de întrerupere şi din nou au depăşit termenul de întoarcere.


Ce spune legea. Potrivit Codului de procedură penală, o persoană poate beneficia de întrerupere a executării pedepsei atunci când, în urma unei expertize medico-legale, se constată că starea de sănătate îl pune în imposibilitatea de a executa pedeapsa sau din motive sociale. Totodată, instanţa stabileşte un termen de întrerupere a pedepsei şi mai multe obligaţii pe care persoana condamnată trebuie să le respecte. Pentru fiecare caz de neprezentare a persoanelor private de libertate din întreruperea executării pedepsei, la termenul stabilit de instanţa de judecată, unităţile penitenciare cer Poliţiei rearestarea acesteia, comunicând această situaţie ANP şi instanţei de executare.

Comentarii

Ultimă oră