Sari la conținut

Codlea a făcut senzație la Târgul de Carte de la Leipzig

codlea-a-facut-senzatie-la-targul-de-carte-de-la-leipzig

Marea surpriză a începutului de sezon literar din Germania este romanul de debut, intitulat „Codlea, în ianuarie”, semnat de Ursula Ackrill. Plasarea romanului pe lista celor mai importante creaţii literare, desemnate pentru Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig (care se decernează anual cu prilejul Tîrgului Internaţional al Cărţii din Leipzig din perioada 12 – 15 martie a.c.) a fost cea de-a doua surpriză şi a atras atenţia multor ziare care în ultimele săptămîni au publicat cronici şi recenzii elogioase, scrie bizbrasov.ro.

Ursula Ackrill, născută în 1974 la Braşov, a studiat germanistică şi este autoarea unei teze despre scriitoarea est-germană Christa Wolf (susţinută, în 2003, la University of Leicester). În prezent, trăieşte în Anglia şi lucrează ca bibliotecară la Nottingham.
Acţiunea romanului „Codlea, în ianuarie”, apărut la editura Wagenbach din Berlin, se petrece, practic, de-a lungul unei singure zile, 21 ianuarie 1941. În acea zi fatidică a izbucnit rebeliunea legionară, soldată la Bucureşti cu un pogrom contra evreilor care a culminat în atrocităţile antisemite de la abator, unde cadavrele unor victime au fost atîrnate de cîrlige şi profanate de bandele legionare dezlănţuite.
Ackrill nu oferă cititorilor o povestire lineară şi cronologică, ci întrerupe firul epic prin numeroase monologuri interiore, dialoguri explicative şi retrospective pentru a contura biografia fictivă a personajului central, Leontine Philippi din Codlea, localitate situată în apropierea Braşovului, centru important al minorităţii germane din România (mai exact, al saşilor ardeleni).

Comentarii

Ultimă oră