Sari la conținut

„Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”

comorile-lazilor-de-zestre-din-poarta-carpatilor

„Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților” este un proiect ce va scoate la lumină costumele tradiționale din zona Bran – Fundata!

Timp de cinci săptămâni, echipa Centrului de Ecologie Montană din Moieciu de Sus împreună cu istoricul și etnograful dr. Ioan Praoveanu au explorat comunele și satele din zona Bran-Moieciu-Fundata (Poarta Carpaților) în căutarea de elemente de patrimoniu textil și de lăzi de zestre păstrate și colecționate de oamenii locului.

Ca urmare, peste 30 de costume tradiționale brănene sunt puse la dispoziție de cinci colecționari din zonă și vor fi puse în valoare de proiectul „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”.

Străbătând dintr-un colț în altul Poarta Carpaților, echipa de implementare a proiectului „Lăzile de zestre din Poarta Carpaților” a derulat o amplă muncă de cercetare a patrimoniului cultural textil specific zonei Bran și a urmărit identificarea acelor persoane care încă mai practică meșteșuguri tradiționale din sfera activităților de prelucrare a fibrelor textile – țesut, broderie, prelucrarea pieilor – , dar și alți practicanți de meșteșuguri tradiționale specifice locului.

„Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților” este un proiect cultural care a fost implementat de Fundația Centrul de Ecologie Montană în luna iulie 2018 și care se va desfășura până în noiembrie 2018. Demersul proiectului urmărește punerea în valoare a unei părți însemnate din patrimoniul cultural material și imaterial brănean, în special a costumului popular tradițional, care este puternic influențat de localizarea arealului la confluența dintre Ardeal și Muntenia.

În acest proiect cinci colecționari au fost de acord să pună la dispoziție costumele tradiționale pe care le dețineau, în scopul cercetării și valorificării acestora. Rezultatele acțiunii de documentare se vor regăsi în broșura culturală realizată de Centrul de Ecologie Montană, dedicată portului brănean, și care va fi lansată în luna octombrie 2018.


    În același timp, fotograful proiectului, Alina Bobu, a realizate câteva sute de fotografii. Cele cinci sesiuni foto au fost desfășurate la Măgura, Moieciu de Sus, Fundata, Șirnea în gospodăriile colecționarilor sau în casele muzeu create de unii dintre aceștia (Muzeul școală din Măgura al actriței Angela Amecke, Muzeul Stoian din Fundata, Muzeul sătesc al familiei Voinescu din Șirnea).

Protagoniștii fotografiilor sunt oameni ai locului, proprietarii colecțiilor, voluntari ai Centrului de Ecologie Montană, dar și turiști străini dornici să experimenteze viața tradițională locală (Belgia, Franța, SUA, Germania și Spania).

Fotografiile pun accent pe detaliile cusăturilor, simbolisticii folosite de femei în realizarea pieselor de costum, schimbările de stil survenite pe parcusul timpului, precum și asemănările evidente cu costumul din Muscel.

 Vedetele procesului de documentare etnografică au fost Fota de Moieciu – piesa vestimentară care distinge portul brănean de toate celelalte costume tradiționale românești , dar și câteva cămăși și ii vechi de mai bine de 100 de ani.


    Tot acest demers vizual va fi transpus la mijlocul lunii octombrie într-o expoziție itinerantă de fotografie, care va poposi în municipiul Brașov și în București.

Comentarii

Ultimă oră