Sari la conținut
compus-la-brasov-acum-clasat-ca-tezaur

Imnul de Stat al României a fost compus la Braşov, pe versurile poetului Andrei Mureşanu (scris şi Mureşianu). Dacă nu există dubii în această privinţă, asupra numelui compozitorului există controverse.


   Unii dintre istorici sau cei care au studiat documentele vremii spun că Anton Pann este autorul melodiei.


   În ultima vreme, o teorie tot mai acceptată este ca linia melodică îi aparţine lui Gheorghe Ucenescu.


    Istoricii Muzeului Casa Mureşenilor spun că nu este exclus ca autor al melodiei să fie chiar poetul. Cert este că, printr-un act normativ din 1998, în 29 iulie sărbătorim Ziua Imnului Naţional, unul dintre simbolurile statului român, alături de tricolor şi de stemă.


    „Avem câteva documente, nu multe, legate de activitatea lui Andrei Mureşianu, la Braşov, ca profesor la Gimnaziul Latino - German, sprijinit fiind de vărul şi prietenul său, Iacob Mureşianu, de activitatea de ziarist, apoi plecarea la Sibiu, alături de George Bariţiu şi revenirea în 1861-1862 la Braşov. Volumul de poezii, premiat, de altfel, de Astra, se află tot la Braşov, în arhivă, alături de o fotografie de epocă, printre puţinele, dacă nu singură, a poetului Andrei Mureşianu. Avem şi o copie contemporană a poeziei «Un răsunet», în arhiva Mureşenilor, un document clasat ca tezaur, un document cu valoare inestimabilă”, a explicat muzeograful Ovidiu Savu, Muzeul Casa Mureşenilor.

   „Un răsunet” sau „Deşteaptă-te, române!” a avut o istorie zbuciumată şi interesantă, asemănătoare cu a poporului roman. Interzis în perioada comunistă, cântecul i-a însufleţit pe revoluţionari în 1989, când a fost intonat în toate oraşele în care romanii s-au ridicat împotriva regimului Ceauşescu.


    Pentru că Andrei Mureşianu este autorul versurilor, Muzeul Casa Mureşenilor poartă denumirea de Muzeul Imnului Naţional, tocmai pentru că istoria acestui cântec să fie cunoscută de fiecare vizitator care trece pragul instituţiei braşovene.

Comentarii

Ultimă oră