„Uniţi prin muzică” - concert extraordinar, cu peste 150 de muzicieni, la Biserica Neagră!

    Duminică, 15 iulie 2018, începând cu ora 19:00, în Biserica Neagră se va auzi impresionanta capodoperă a muzicii universale - Oratoriul Patimile după Matei (al compozitorului Johann Sebastian Bach) pe instrumente baroce.

    Peste 150 muzicieni români, maghiari şi saşi, alături de solişti remarcabili din Germania, România şi Ungaria vor interpreta, în premieră în România, această lucrare, la Biserica Neagră.

    Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, dar pentru asta este nevoie ca doritorii să-şi procure biletul de intrare de la Biserica Neagră. Pentru cei care nu au făcut acest lucru sau nu au mai găsit loc, va fi amplasat un ecran, în curtea lăcaşului de cult, pe care, concertul va fi transmis, live, în întregime (timp de trei ore).

Corul Bach al Bisericii Negre, Corul Lux Aurumque din Miercurea Ciuc şi Orchestra Barocă a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, vor prezenta în premieră în România, într-o formulă barocă, Oratoriul Patimile după Matei al compozitorului Johann Sebastian Bach.

  La interpretarea celebrei piese muzicale îşi vor mai da concursul soprana Renáta Gebe-Fügi (Cluj-Napoca), mezzosoprana Susanne Langner (Berlin), tenorii János Szerekován (Budapesta) şi Nicolae Simonov (Bucureşti), precum şi başii Matthias Weichert (Dresda) şi Dan Popescu (Braşov). Concert-maestrul Ulrike Titze, o personalitate de renume mondial, membru fondator al Orchestrei Baroce din Dresda, este garanţia unui eveniment muzical extraordinar.

  Proiectul muzical este iniţiat de profesorul Steffen Schlandt, dirijorul Corului „Bach” şi organist la Biserica Neagră din Braşov.

   „Alegerea acestei lucrări în anul Centenarului nu a fost întâmplătoare. „Muzica lui Bach este profund creştină şi plină de simbolistică spirituală şi vorbeşte totuşi pe înţelesul tuturor cu aceeaşi forţă şi sensibilitate. Considerăm că acesta poate fi mesajul nostru muzical în anul Centenar 2018: putem fi uniţi şi motivaţi să conlucrăm pentru un scop nobil. Prezentăm o Românie europeană, aptă să ducă la bun sfârşit un proiect ambiţios, capabilă să lucreze în echipă, o Românie deschisă şi tolerantă”, a explicat Steffen Schlandt.

    Fiind considerată creaţia cea mai complexă a compozitorului Johann Sebastian Bach, un vârf al muzicii universale, „Patimile după Matei” reprezintă un deziderat pentru toţi muzicienii implicaţi.

    Lucrarea aleasă este una din cele mai complexe din istoria muzicii universale, scrisă pentru două coruri, două orchestre şi şase solişti.

  Corul Cameral Lux Aurumque din Miercurea Ciuc se va alătura, în acest demers muzical de excepţie, Corului „Bach” al Bisericii Negre din Braşov, de la a cărui înfiinţare se împlinesc 85 de ani. Corul „Bach” este cel care a cântat Oratoriul Patimile lui Matei în primă audiţie în sud-estul Europei în mai 1935, la Ateneul Român din Bucureşti.

 În mod similar, Orchestra Barocă a Festivalului de Muzică Veche, care anul acesta aniversează 10 ani de existenţă, se reuneşte în mod specific cu ocazia Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc şi este formată ad-hoc, cu precădere din muzicieni autohtoni de prestigiu care cântă la instrumente baroce, mulţi dintre ei activând în alte ţări. De aceea formula ei este unică în fiecare an. La actuala ediţie, ea va fi alcătuită din 38 de instrumentişti de prestigiu din România (Bucureşti, Braşov, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Timişoara), Ungaria şi Germania, adepţi ai stilului de interpretare autentică cu instrumente de tip baroc.

   Prezentarea acestei compoziţii muzicale de către Orchestra Barocă şi de Corul Baroc reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale ediţiei a IX-a a Festivalului Musica Barcensis ce se va realiza în coproducţie cu Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc şi Festivalul „Vara Magică” din Bucureşti.

    Evenimentul este organizat de Biserica Evanghelică C.A din România - Parohia Braşov, în colaborare cu Primăria Municipiului Braşov, cu Fundaţia Forum Arte şi cu susţinerea Ambasadei Republicii Federale Germania în România.

................................................................................................................

   Concertul Oratoriul Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach a fost susţinut joi, 12 iulie, de la ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, vineri, 13 iulie, de la ora 19.00, la Biserica „Szent Ágoston” din Miercurea Ciuc iar duminică, 15 iulie, va fi prezentat, de la ora 19.00, la Biserica Neagră din Braşov.

   Johann Sebastian Bach a compus cel puţin patru oratorii care au la bază textele celor patru evanghelişti, însă dintre acestea s-au păstrat doar două: Patimile după Ioan (1724) şi Patimile după Matei (1727).