Sari la conținut

CFA România a cerut ca preţul unui divident la SIF să crească la 0,04 lei/titlu, respectiv 0,055 lei/titlu.

CFA România, organizaţie care reuneşte peste 130 de specialişti în domeniul financiar, şi Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care cuprinde peste 250 de investitori de pe Bursă, cer Bursei şi Comisiei Naţionale a valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină şi să sancţioneze conducerile SIF Transilvania (SIF3), cu sediul în Braşov, şi SIF Oltenia (SIF5) care au refuzat dreptul acţionarilor de a introduce pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA) propuneri privind creşterea dividendelor. Reprezentanţii CFA România consideră că deciziile consiliilor de administraţie ale celor două SIF-uri reprezintă abuzuri care afectează grav piaţa de capital românească.
Precedent periculos. „Consecinţa unui astfel de comportament este că investitorii sau potenţialii investitori, români sau străini, vor putea trage concluzia că respectarea legislaţiei pieţei de capital în România este opţională şi ca atare interesele lor nu sunt protejate corespunzător. Rezultatul va fi descurajarea oricăror intrări pe piaţa de capital din România şi migrarea capitalului românesc pe alte pieţe de capital, unde drepturile investitorilor sunt apărate în mod adecvat”, susţin reprezentanţii CFA România, în timp ce AIPC crede că deciziile celor două SIF-uri „creează precedente periculoase în nerespectarea drepturilor acţionarilor”.
Birocraţie. Potrivit unui comunicat de presă al  CFA România, „un grup de acţionari, reprezentând împreună mai mult de 5% din capitalul social al celor două SIF-uri, au depus la 21 martie 2011 cereri privind includerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor, respectiv propuneri de majorare a dividendelor pentru 2010”. Însă Consiliul de Administraţie SIF 3, întrunit două zile mai târziu, a respins cererea motivând că „aceste propuneri de completare a ordinii de zi nu au îndeplinit toate condiţiile cerute de actul constitutiv al societăţii şi impuse de legislaţia aplicabilă în materie, sens în care ordinea de zi a AGOA, convocată în 28/29 aprilie 2011... rămâne neschimbată”.
Ce au cerut. În cazul SIF Transilvania, două grupuri de investitori au solicitat majorarea dividendului pe care CA al SIF l-a propus, de 0,03 lei/acţiune. Prima propunere era ca dividendul să fie majorat cu 33%, la 0,04 lei/titlu, iar al doilea grup consideră că SIF Transilvania trebuie să distribuie un dividend de 0,055 lei/titlu.

Comentarii

Ultimă oră