Sari la conținut

Costurile pentru primul buletin ar putea fi subvenționate de la bugetul de stat

costurile-pentru-primul-buletin-ar-putea-fi-subventionate-de-la-bugetul-de-stat

Costurile de producere și eliberare a actelor de identitate pentru persoanele cu vârsta de 14 ani ar putea fi subvenționate de la bugetul de stat, conform unei inițiative legislative din Parlament.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.97 din 2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost inițiată de patru deputați PNL. Aceștia susțin că mulți adolescenți nu solicită aceste acte din cauza sărăciei.

Producerea și eliberarea actelor de identitate pentru persoanele care împlinesc vârsta de 14 ani și solicită eliberarea actului de identitate ar trebui să fie subvenționate de la bugetul statului, consideră inițiatorii proiectului.

În expunerea de motive se explică faptul că OUG nr.97 din 2005 prevede obligativitatea persoanei care a împlinit 14 ani să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea acestei vârste.

„În aceste condiții, în pofida acestei obligativități legale, mulți adolescenți nu solicită eliberarea unui act de identitate. Motivele sunt multiple, însă, între acestea se remarcă sărăcia. Potrivit statisticilor oficiale, în România sunt aproximativ 160.000 de cetățeni care nu dețin niciun fel de document de identitate. Între aceștia, majoritatea sunt minori, adică persoane care nu au solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani eliberarea unui document de identitate", menționează inițiatorii.

Aceștia susțin faptul că „există numeroși copii care sunt în această situație, principalul motiv fiind legat de costurile ocazionate de întocmirea actelor de identitate”.

Prin urmare, se consideră că subvenționarea în România a primului document de identitate nu este o soluție legislativă exagerată, ci dimpotrivă ar fi un aspect de normalitate și care ar veni în sprijinul a numeroși cetățeni români.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.

Comentarii

Ultimă oră