Sari la conținut

Capodopera „Crai Nou”, în Ajunul Zilei Naţionale a României, la Opera Braşov

capodopera-crai-nou-in-ajunul-zilei-nationale-a-romaniei-la-opera-brasov

 Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, înaintea sărbătoririi Zilei Naţionale a României, melomanii braşoveni se vor putea bucura de o lucrare românească foarte îndrăgită: opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri.

Braşovul este legat profund de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Naţional „Andrei Șaguna”), pe o scenă improvizată.

Opera Braşov a prezentat, cu un deosebit succes, opereta „Crai Nou”, la sfârşitul lunii septembrie 2019, în Sala Festivă a Colegiului braşovean, la ea acasă, în locul premierei de acum 137 de ani, la care a luat parte şi compozitorul.

Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă le poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. Opereta este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica (aceasta fiind chiar nepoata acestui dregător) şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi şi logodească.

  În distribuţie se vor afla soliştii Operei Braşov: Maria Petcu-Catrina (Anica), Asineta Răducan (Dochiţa), Marian Reşte (Moş Corbu), Valentin Marele (Bujor), Mihai Irimia (Leonaş), Nicolae Zaharia (Ispravnicul).

Solişti balet sunt Mihaela Pop, Claudiu Dane.


   Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov.


  La pupitrul Orchestrei Operei Braşov se va afla dirijorul Mircea Holiartoc (debut), iar regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia şi costumele sunt create de Rodica Garştea, iar coregrafia de Nermina Damian. Asistent regie este Silvia Papadopoulos, iar asistent coregrafie - Ramona Mezei. Regia de scenă îi aparţine lui Dan Antipa.

Preţul biletelor este de 25 de lei.

Comentarii

Ultimă oră