Sari la conținut

Vara înseamnă în primul rând soare şi relaxare, dar nu trebuie să uităm că mai ales canicula aduce şi probleme. De căldura dogoritoare însă pot fi afectate şi animalele noastre de companie.

În cele mai grave cazuri proprietarii se pot confrunta chiar şi cu pierderea prietenilor necuvântători. Specialiştii spun  că astfel de lucruri pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli de bază simple. Care sunt acestea aflăm din  materialul următor.
Să nu sufere de sete. La fel ca şi oamenii, animalele noastre de companie, fie că vorbim despre un papagal, o pisică, un câine sau oricare altă necuvântătoare, au nevoie în zilele toride de foarte multă apă. Bolurile acestora trebuie să fie mereu pline cu apă prospătă şi curată iar în cazul în care călătoriţi cu prietenul necuvântător luaţi o sticlă mare cu apă şi un vas. În nici un caz să nu îl lasaţi închis în autoturism, fie şi pentru câteva minute. "Este o mare problemă, dacă animalul stă la peste 30 grade afară, apoi în maşină unde sunt 40-50 de grade. În scurt timp pot  apărea şocul hipertermic şi chiar decesul în caz de deshidratare masivă" avertizează  Mihaela Zotescu, medic veternar.
Se înmulţesc puricii. De asemenea, lunile fierbinţi mai aduc o problemă. Este vorba de înmulţirea căpuşelor şi a puricilor.  Tocmai de aceea este foarte important ca animalelor de companie să li se administreze vaccinurile anuale şi tratamentul regulat de deparazitare în timpul verii. Trebuie să verificaţi regulat dacă au purici sau căpuşe. Medicul veterinar vă poate sfătui cu privire la tratamente.
Să nu bea apă sărată. Dacă plănuiţi o vacanţă vara aceasta, nu amânaţi aranjamentele necesare pentru animalele de companie. Dacă intenţionaţi să luaţi animalul cu dumneavostră, asigurăţi-vă că este bine venit. Şi dacă mergeţi pe litoral  nu cumva să lăsaţi animăluţul să bea apă din mare. "Pe lângă faptul că face insolaţie cu semnele caracteristice de greaţă, vărsături, consumul de apă sărată dă diaree şi vomă, existând riscul unei deshidratări masive şi până ajunge la doctor poate să moară" a adăugat Mihaela Zotescu.
În cazul în care nu luaţi animalul de companie cu dumneavostră, este întotdeauna recomandat să alegeţi un adăpost sau un centru de îngrijire autorizat, să verificaţi condiţiile de cazare şi să încercaţi să faceţi rezervările din timp.

Comentarii

Ultimă oră