Sari la conținut

Dacă sunteţi curioşi să vedeţi cum se fac măcinicii, pe care, desigur, îi veţi putea gusta, nu aveţi de făcut mare lucru. Marţi, 9 martie, la ora 10,00, la secţia Muzeului  de Etnografie din Săcele, Bd. Braşovului nr.153,  va avea loc o demonstraţie "pe viu" de preparare a măcinicilor realizată de elevii şcolii generale nr.4, din Săcele. În calendarul popular românesc, 9 martie are o dublă semnificaţie: celebrarea echinocţiului de primăvară, care marchează începutul anului agrar, hotarul dintre iarnă şi vară şi sărbătorirea celor 40 de Sfinţi Mucenic, din Calendarul Bisericesc Creştin. Conform unei legende, în vremea Imperiului Roman, 40 de soldaţi au fost sacrificaţi de Împaratul Licinius pentru că se declaraseră creştini. Ei au fost pedepsiţi să stea o noapte întreagă, dezbrăcaţi, într-un lac îngheţat. Mama unuia  dintre ei a rămas lăngă ei toată noaptea, şi i-a încurajat pe soldaţi, împărţindu-le pâine cu miere şi nucă. În toate zonele etnografice ale României s-a păstrat obiceiul ca, de 9 martie,  gospodinele să facă măcinici din aluat de cozonac,  în forma de om, albină, pasăre, colac. În Ţara Bârsei măcinici se fac din aluat, din care se împletesc colăcei în formă de opt care se fierb apoi într-un sirop făcut din apă, miere şi nucă.

Comentarii

Ultimă oră