Sari la conținut

Curăţarea orgii mari de la Biserica Neagră va mai aştepta

curatarea-orgii-mari-de-la-biserica-neagra-va-mai-astepta

Orga principală a Bisericii Negre, orga Buchholz, ar fi trebuit să intre, în acest an, într-un amplu proces de curăţare, dar acesta a fost amânat, din cauza faptului că Biserica Neagră se umple de... mucegai. Asta din cauza schimbărilor climatice, în special a ploilor repetate, mai ales din vara anului trecut.


  Potrivit reprezentanţilor Bisericii Negre, interiorul Bisericii va fi mai întâi monitorizat în privinţa umidităţii şi temperaturii, iar apoi, în funcţie de rezultate, se va stabili ce este de făcut.


     „Luna iulie a anului 2018 a fost foarte umedă. Această umiditate excesivă a generat schimbarea micotică a structurilor din lemn şi au fost atacate instrumentele de mucegai, o formă de ciupercă. Ea trebuie mai întâi analizată, trimisă la laborator, să vedem ce se întâmplă şi în alte părţi, cum rezolvă alţii această problemă. Încă suntem la partea în care se fac analize”, a explicat Steffen Sachlandt, organist la Biserica Neagră.


     Orga Bucholz a împlinit, în 2019, 180 de ani. La vremea când a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin era una dintre cele mai mari şi mai importante orgi din Europa. Ea are patru manuale, un pedalier, 76 de registre dintre care 63 sunt registre sonore şi 3.993 de tuburi.

Orga s-a păstrat în starea iniţială datorită faptului că tuburile originale nu s-au pierdut şi nu au fost înlocuite.

Comentarii

Ultimă oră