Sari la conținut
cutremurul-din-1977-si-cerbul-de-aur

Luna martie nu aduce doar primăvară în sufletele românilor ci și multă durere și dor de cei pierduți în urmă cu aproape o jumătate de secol în noaptea de 4 martie în timpul cutremurului din 1977.

Deși durerea pierderii celor dragi  nu poate fi ștearsă, doar ca o fărâmă de consolare diametral opusă ca timp într-o altă zi de 5 martie românii și în special brașovenii vor zâmbi din nou, la prima ediție a festivalului Cerbul de Aur.

Două evenimente care ne întristează și care ne readuc speranța an de an la sfârșit de iarnă ori la început de primăvară.

Au trecut 41 de ani de la cutremurul din 1977.  4 martie era  într-o zi de vineri, în ajun de Sâmbăta Morților. Lună plină. La TVR se difuza filmul bulgăresc "Dulce și amar". La 21:22 pământul s-a cutremurat în Vrancea, acolo de unde, în martie 1977, pornea unda de şoc de 7,2 grade pe Richter care avea să ucidă peste 1.500 de oameni. România s-a cutremurat. 55 de secunde de coșmar.  Epicentrul, în Vrancea, la o adâncime de 110 kilometri.

Mari personalități ale lumii artistice și-au găsit sfârșitul atunci, printre dărâmături.

Seismul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est şi a avut efecte devastatoare în special asupra Bucureştiului, unde cel puţin 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Din păcate la 41 de ani de la Marele Cutremur, România pare să nu fi învăţat nimic. În majoritatea orașelor țării, sute de clădiri cu bulină stau să cadă, fără ca nimeni să se ocupe de reabilitarea lor.

După această amintire de coșmar într-o zi de 5 martie dar cu 9 ani mai devreme în 1968 la Brașov se organiza prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Cerbul de Aur,  a  cărui tradiţie a fost întreruptă.

Azi se împlinesc 50 de ani de la prima ediţie care  s-a desfăşurat între 5 şi 10 martie, în incinta Teatrului Dramatic.

Televiziunea Română s-a ocupat de organizare, ea fiind cea care a făcut selecţia concurenţilor şi a vedetelor.

Festivalul a fost o rampă de lansare pentru foarte multi artisti români, dar şi străini.

Printre vedetele de talie mondială care au cântat pe scena Cerbului de Aur în ediţiile ce au urmat se numără Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Toto Cutugno, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas.

Detalii aici:

https://youtu.be/CQaQFdvcPVo

Comentarii

Ultimă oră