Sari la conținut

Din februarie, Cetatea Râşnov va fi închisă publicului

din-februarie-cetatea-rasnov-va-fi-inchisa-publicului

Lucrările de restaurare se vor desfăşura pe o perioadă de 22 de luni

De luna viitoare, Cetatea Râşnov va fi închisă publicului, aceasta urmând să intre în şantier, iar lucrările să fie realizate într-o perioadă de 22 de luni


  Primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, a precizat că predarea amplasamentului se va face în 3 februarie 2020, cel mai probabil.


   „Mai avem de primit câteva avize de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, pentru că, prin proiect, au fost îmbunătăţite unele soluţii tehnice. Apoi vom începe implementarea proiectului. Durata lucrărilor este estimată la 22 de luni”, a declarat primarul.


  Pe toată perioada lucrărilor, Cetatea de sus, adică cea afectată de lucrări, va fi închisă, urmând să rămână deschisă pentru organizarea unor evenimente doar grădina cetăţii.


  Valoarea totală iniţială a contractului semnat cu câştigătorul licitaţiei, SC Romconstruct Group SRL din Ploieşti în asociere cu cu Concas SA şi Crindesign Proiect SRL, era de 13,34 milioane de lei (cu TVA), faţă de valoarea estimată de 14,89 milioane de lei. Apoi, ca urmare a apariţiei unor lucrări suplimentare, dar şi pentru că salariul minim în construcţii a crescut, valoarea contractului a fost actualizată, iar costurile totale au ajuns la 17,37 milioane de lei cu TVA. Conform contractului, în primă fază a fost elaborat proiectul tehnic, dar varianta iniţială a acestuia a fost trimisă înapoi, de Primărie, constructorului, pentru modificarea mai multor soluţii tehnice. Pentru fiecare etapă s-a impus şi obţinerea avizelor instituţionale, proces consumator de timp, având în vedere că se intervine asupra unui monument istoric de clasă A.

În toate etapele de implementare, proiectul este supervizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Din luna februarie vor începe şi lucrările propriu-zise.


   Mai întâi vor fi demolate construcţiile neautorizate, realizate de constructorul italian în perioada 2000 – 2006, acestea fiind intervenţii ce se pot  realiza şi în perioada iernii. Tot pentru această iarnă sunt prevăzute şi lucrările la sistemul de hidranţi. Apoi, vor începe intervenţiile mai complicate, în proiect fiind prevăzute lucrări de consolidare, dar şi de reconstruire totală sau parţială (în funcţie de starea actuală) la Turnul Gotic şi Turnul Adosat, Turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular.


 De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale.


  Tot prin acest proiect va fi refăcută poarta de acces din zona Turnului Armelor, dar şi sistemul de apărare de tip „gură de lup”, care exista în această zonă.

Comentarii

Ultimă oră