Sari la conținut

Două medicamente foarte folosite în România au fost retrase de pe piaţă

doua-medicamente-foarte-folosite-in-romania-au-fost-retrase-de-pe-piata

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a propus retragerea de pe piaţă a două medicamente folosite de mulţi români. Este vorba despre DORETA 75 mg cu eliberare prelungită şi PANADOL ARTRO 665 mg cu eliberare prelungită.

Casa de Asigurări de Sănătate avertizează că bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai deţin „atâta timp cât sunt respectate indicaţiile terapeutice aprobate şi recomandate”.

Motivul pentru care aceste două medicamente foarte populare, în special în rândul celor trataţi de boli grave, precum cancerul sau în cazul celor care fac recuperare postoperatorie, este riscul de supradozaj foarte ridicat şi afectarea sănătăţii ficatului în cazul în care aceste medicamente sunt folosite pe perioade lungi.

Decizia de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană, iar acum se face notificarea în România.

S-a constatat că, în cazul supradozei, „concentraţia plasmatică maximă se poate atinge mai târziu, iar concentraţiile înalte, în special după doze mari, pot persista timp de câteva zile, se pot înregistra momente de vârf duble”.

Toate centrele medicale au fost informate că antidotul recomandat, în caz de supradozaj sau suspiciune, este N-acetilcisteină.

Comentarii

Ultimă oră