Sari la conținut
ebtesam-zambetul-din-orient-galerie-foto

Are un nume exotic - Ebtesam înseamnă în arabă „Zâmbet ”! -  și ochii negri, strălucitori, de cadână coborâtă parcă din 1001 de nopți. Ebtesam Butaiban este un soi de prințesă rebelă a unei țări mici și strălucitoare. O țară cât un nasture, dar un nasture de aur cu care se încheie la gât Golful Persic. Cu clădiri care aparțin parcă deja viitorului și care par să atingă chiar tălpile lui Allah.  Cu mașini de lux și cu oameni care nu știu ce e grija zilei de mâine. Frumusețea naturală a Kuweitului vine dinspre golful acesta. Frumusețea vieții de fiecare zi a oamenilor vine din dorința lor de a fi contemporani cu timpul în care trăiesc,  păstrând respectul față de trecut și de tradiții. Nu doar petrolul, care e principala resursă a țării (locul trei între mari producători ai lumii!) face din Kuweit o țară bogată ci oamenii ei. Ambițioși și plini de pasiune . Kuweit – ţara din poveşti și Ebtesam , o doamnă de poveste pentru care Brașovul și România sunt provocări ispititoare!

• O punte peste mări și țări

A venit la Brașov pentru prima dată în urmă cu 6 ani, dar orașul de sub Tâmpa a rămas la sufletul ei. Orașul european din inima României i-a scos în cale oameni pe care nu i-a mai putut uita. I-a plăcut și muzica, i-a plăcut mâncarea, i-a plăcut setea de viață a celor de aici. A regăsit aici ceva din farmecul oamenilor din Golf, din pasiunea și inteligența lor, dar și viziunea modernă a Europei Occidentale. Așa că a revenit cu gânduri mari.

Vrea să fie mai mult decât un turist, vrea să construiască un bussiness, așa cum face deja în țara ei. Și să arunce, peste mări și țări, o punte între Brașov și Kuweit.

• Doamnele Kuweitului

Avem cu toții o anumită imagine, deseori romanțată, despre femeile din această zona a globului. Le  știm  frumoase și pline de mister, sub vălurile care nu ne arată decât ochi strălucitori și plini de ispite!

Și totuși, diferențele sunt mari : femeile kuweitiene se împart în trei categorii de îmbrăcăminte și  atitudine: foarte conservatoare, conservatoare si moderne. Deși călătoresc şi locuiesc poate câteva luni pe an în Europa, multe femei adoptă o ținută conservatoare în perioada în care locuiesc acasă, în Kuweit.

O femeie conservatoare poartă o haină de exterior, un fel de pelerină sau pardesiu lung, de culoare neagraă, numita abaia (abayah), mănuși, dar și o basma pe cap (hejab). Pe dedesubtul unei abaia, o femeie kuweitiană poartă ultimele modele de haine apărute la Paris sau la Londra, bijuterii din aur cu pietre prețioase, în general îmbrăcăminte și accesorii scumpe.

O femeie modernă poartă haine europene cu tăieturi şi lungimi decente (niciodată deasupra genunchilor, niciodată decolteu abrupt!) și nu poartă basma (sau o poartă ca un accesoriu modern). Ea acceptă să-i strângi mâna în semn de salut şi participă activ la discuții în societăți mixte.
Femeile din această categorie sunt soțiile unor şeici din familia princiară, soțiile unor cunoscuți oameni de afaceri, europence căsătorite în Kuweit, soțiile  imigranților influenți și soțiile diplomaților. Luxul din ținuta femeilor kuweitiene este greu de egalat.

• Femeie de afaceri într-o lume a bărbaților

Ebtesam este, fără îndoială, o femeie modernă. Are un băiat de 29 de ani care e inginer IT, iar fata ei, de 24 de ani, lucrează pentru Guvern. Doar mama lui Ebtesam mai păstrează strict tradiția. Cum însă fata ei a fost crescută de bunică, cele două și-au completat educația: așa că bunica știe să folosească un computer, iar fata știe cum se face untul la fermă.

Nu este ușor, mai ales pentru o femeie să facă afaceri nicăieri în lume. Cu atât mai puțin într-o țară arabă! Și totuși, sunt femei antreprenoare în Kuweit!

Ebtesam a dezvoltat întâi o afacere în zona modei. A avut un magazin de modă. Apoi a trecut la beauty- healthy, preocupată, ca orice femeie, de sănătate și frumusețe. Apoi a venit și pasul cel mai curajos, când a trecut la industrie și exporturi. Ceea ce, pentru o femeie în Kuweit, înseamnă deja un pas curajos, într-o societate dominată copleșitor de bărbați. Spune că nu e privită cu invidie de compatrioatele, în cea mai mare măsură casnice, ci cu admirație! Și că multe doamne ale Orientului au aspirații asemeni ei și o socotesc un model.

În Kuweit trăiesc în jur de 700 de români. Toți, oameni de toată isprava, asta însemnând doctori, profesori, ingineri petroliști, asistente medicale, constructori. Buni profesioniști, serioși și harnici. În Kuweit există nu doar foarte mulți bani, ci și o foarte mare nevoie de specialiști de top, iar românii, fie-ne iertată lipsa de modestie, nu prea duc lipsă de așa ceva. Experiențele cu românii au fost mereu frumoase, spune Ebtesam. Așa că, dacă a reușit acasă la ea, de ce nu ar reuși aici, la Brașov , unde sunt atâtea oportunități!

2016 este anul României ! - spune „Zâmbetul” din Orient și ... o privim cu speranță, la rândul nostru ...zâmbind!

• O țară bogată și privilegii incredibile

Kuweit – una din cele mai bogate ţări din lume. Resursele imense petroliere, permit un trai decent şi servicii accesibile tuturor cetăţenilor acestei ţări. Teritoriu ţării se întinde pe circa 17 mii km², practic 1/2 din teritoriu Republicii Moldova. Din cei 3,5 milioane de locuitori doar un milion sunt cetăţeni ai acestei ţări. Anume această pătură socială împart resursele petroliere care le deţine statul Kuweit şi beneficiază de toate privilegiile pe care statul s-a oferit să le îndeplinească în susţinere cetăţenilor săi.

Iată doar câteva:

- Salariul unui medic sau învăţător constituie circa 15.000 dolari ( e de menţionat faptul că cetăţenii locali nu activează ca medici de rând, ci ocupă doar posturi de coordonare).

- Serviciile medicale şi învăţământul sunt gratuite.

- Pentru cei care au şansa de a pleca la studii peste hotare, statul își asumă toate cheltuielile şi îi asigură o bursă lunară de 2.000 de dolari.

- Dacă un cetăţean din Kuweit este bolnav şi nu poate fi tratat de medicii locali (serviciile medicale şi învăţământul sunt gratuite!) statul îşi asumă cheltuielile pentru deplasarea acestuia în oricare clinică din lume acoperind toate cheltuielile necesare.

- Indemnizaţia pentru femeile divorţate este de 1.400 dolari lunar atât timp cât acestea sunt şomere.

- Pensia minimală este de 3.000 dolari.

- Cu ocazia unor sărbători sau chiar din senin statul oferă ajutoare băneşti , spre exemplu, la cei 50 de ani de independenţă statul a oferit tuturor câte 3500 dolari.

- Bonusurile sunt oferite foarte des, în mediu fiecare cetăţean beneficiază de 50 % din salariu sub formă de bonus lunar.

Toate aceste tipuri de bonusuri se referă doar la cetăţenii acestui stat şi nu se referă migranţii care deservesc elita acestei ţări. Să nu uităm că în 1990 statul Kuweit a dispărut de pe hartă. După opt luni de îngenunchere, sub pumnul nimicitor al Irakului, s-a ridicat cu forță sporită în picioare, vindecându-și uimitor de repede rănile, pentru a porni spre viitor. Din multe puncte de vedere a și ajuns deja acolo!

Comentarii

Ultimă oră