Sari la conținut

Eclipsă totală de Lună, vizibilă de pe trei continente, duminică spre luni

eclipsa-totala-de-luna-vizibila-de-pe-trei-continente-duminica-spre-luni

Locuitorii din cele două Americi, din mare parte a Europei şi din Africa de Vest vor putea să admire o eclipsă totală de Lună, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019, ultima care se va produce înainte de anul 2022.

Luna plină se va afla în umbra Pământului de la ora 03:34 la ora 06:51. În timpul primei ore din acest interval, ea va fi „obturată” treptat din partea stângă.

Eclipsa va fi totală timp de o oră, începând cu 04:41 GMT. Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea.

În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă: ea va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale.

Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior). Este vorba despre acelaşi fenomen care colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.

Pentru europeni şi africani, eclipsa totală se va produce la sfârşitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, iar eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor.

Pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii.

Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an, iar ele corespund unui concurs de circumstanţe rare: trebuie ca Terra să se situeze exact între Soare şi Lună. Pentru a putea fi observate cerul trebuie să fie senin și nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei. Un simplu binoclu va fi suficient, daca vor fi condiții meteo prielnice.

În țara noastră fenomenul începe la ora 4:36, ora României, iar maximul se va produce luni dimineaţă, la ora 7:12, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07:12, ora României, când se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat, în România, pe jumătate, până în jurul orei 8:00, Luna apunând când încă este eclipsată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval.

Comentarii

Ultimă oră