Sari la conținut

Elevii vor sta acasă și joi și vineri, beneficiind de o „minivacanță” de 4 zile

elevii-vor-sta-acasa-si-joi-si-vineri-beneficiind-de-o-minivacanta-de-4-zile

Deşi se anunţase că vineri, 25 ianuarie 2019, nu va fi zi liberă, ca „punte” între ziua de sărbătoare legală - 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române şi week-end, pentru elevi, preşcolari şi cadrele didactice de mâine începe o minivacanţă de patru zile.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi un ordin de suspendare a cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar în data de 25 ianuarie 2019.

Ordinul emis de Ministerul Educaţiei Naţionale, precizează că ,,vineri, 25 ianuarie, elevii şi preşcolarii din toate unităţile de învăţămînt preuniversitar din ţară vor fi liberi, ca urmare a închiderii şcolilor”. Și pentru că ziua de 24 ianuarie 2019 este liberă prin lege, elevii, vor mai merge la școală abia de luni, 28 ianuarie 2019, bucurându-se de o pauza de 4 zile.


   Nu este clar motivul deciziei, dar în preambul este menţionată o adresă a Ministerului Sănătăţii, emisă tot astăzi, ceea ce ar putea avea legătură cu evoluţia alarmantă a cazurilor de gripă. S-ar putea lua în calcul şi faptul că meterologii au emis un cod galben de ninsori şi ploi abundente, ca şi de polei, în sudul şi estul ţării, pentru următoarele zile măsura putând fi preventivă. Ori, cum mâine e zi liberă şi în minister, nu ar fi avut cine lua această decizie, aşa că a fost dată de astăzi.


   Decizia a fost luată după ce Ministerul Sănătăţii a declarat că săptămâna 14 - 20 ianuarie 2019 a avut caracter epidemic, la fel ca săptămâna anterioară. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

„Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a 3-a săptămâna consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Se vehiculează ideea că s-a decis suspendarea cursurilor pe 25 ianuarie 2019 deoarece Ministerul Sănătăţii a informat miercuri Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia prinvind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie 2019. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi.

„Vom continuă să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţară. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continuă triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, odată cu realuarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Vaccinarea, chiar și în ianuarie, rămâne, conform specialiștilor, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.

Cursurile pierdute în ziua liberă în plus urmează a fi recuperate până la finele semestrului (care e săptămâna viitoare) şi al anului şcolar.

Comentarii

Ultimă oră