Sari la conținut

Evacuarea Muzeului Satului din Bran a fost amânată

evacuarea-muzeului-satului-din-bran-a-fost-amanata

Executorul judecătoresc nu a mai bătut la poarta Muzeului Satului din Bran. Ministerul Culturii şi-a exprimat dreptul de preemţiune, evacuarea a fost amânată pe termen nelimitat!

Executorul judecătoresc care ar fi trebuit să sosească încă de luni pentru evacuarea Muzeului Satului Brănean (Secţia de Etnografie a Muzeului Naţional Bran) le-a adus o veste excelentă angajaţilor muzeului. Evacuarea a fost amânată sine die, iar reprezentanţii Ministerului Culturii poartă discuţii cu avocaţii proprietarei pentru găsirea celei mai bune soluţii de continuare a activităţii.


   Directorul Muzeului Naţional Bran, Mihai Gorgoi, a explicat că executarea a fost amânată pe termen nelimitat, până când proprietarul unei treimi din teren, Elena Polizu, va prezenta o ofertă de vânzare pentru anul 2020.

1/3 din problemă, cu soluţie identificată


   „Proprietara a depus o ofertă de vânzare pentru anul 2019. Acum, trebuie să revină cu o ofertă de vânzare pentru anul 2020, însă, deocamdată, proprietara nu este în ţară. Ministerul Culturii şi-a exprimat intenţia de a-şi exercita dreptul de preemţiune şi de a cumpăra terenul deţinut de proprietară, dar pentru asta are nevoie de o oferă de vânzare valabilă pentru anul 2020. Cum aceasta nu a fost depusă, procedura de executare a fost amânată pe termen nelimitat, până când proprietara va transmite oferta”, a explicat directorul muzeului.

„Părţile au căzut de comun acord, astfel că am fost anunţaţi de executorul judecătoresc care trebuia să vină luni să execute secţia etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran că suspendă, deocamdată, această acţiune, cu posibilitatea anulării în totalitate, în funcţie de demersurile următoare pe care le vor face părţile”, a confirmat şi Mihai Apostol, lider sindical al Muzeului Naţional Bran.

2/3 din teren, vândut fără ca Ministerul Culturii să fie întrebat dacă vrea să cumpere. Au avut loc acțiuni de protest!

O treime din terenul pe care se află casele tradiţionale ale Muzeului Naţional Bran a fost câştigată în instanţă de fostul proprietar. Iniţial, în data de 17 februarie 2020, Muzeul ar fi trebuit să evacueze terenul, motiv pentru care săptămâna trecută a fost organizată o acţiune de protest. Ministerul a luat act de solicitările protestatarilor şi acum se implică activ în găsirea unei soluţii.


   În ceea ce priveşte celelalte două treimi din terenul aferent Secţiei de Etnografie, acestea au fost vândute de moştenitorii proprietarului iniţial (ambii moştenitori au peste 90 de ani şi locuiesc în străinătate), unul dintre cumpărători având chiar afaceri în Bran.


    „Procedura de vânzare a fost contestată în instanţă de Ministerul Culturii. În cazul acestei tranzacţii, ministerul nu a fost notificat, pentru a-şi exprima dreptul de preemţiune. Procesul este acum pe rol”, a declarat Mihai Gorgoi. În aceste condiţii, cei care au cumpărat cele două treimi nu pot solicita evacuarea muzeului.

Comentarii

Ultimă oră