Sari la conținut

Expoziţie la Centrul Multicultural, în cadrul Festivalului Amural

expozitie-la-centrul-multicultural-in-cadrul-festivalului-amural

În cadrul Festivalului Amural 2018, a patra ediţie a celui mai important festival de arte vizuale din Braşov, o expoziţie de pictură semnată de Ion Văcăreanu, sculpturile din hârtie (papier mâché) ale Alinei Marinescu şi instalaţiile lui Martin Balint, vor putea fi văzute la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, pentru a ilustra, încă o dată, diversitatea mediilor de expresie ale artei contemporane tinere.

Un brașovean ce excelează în domeniul său, pictorul Ion Văcăreanu – artist cu lucrări apreciate și licitate în întreaga lume, sosește la Brașov special pentru Amural. Expoziția-eveniment dedicată lui va avea vernisajul în timpul festivalului, dar va rămâne montată timp de o lună la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Pictorul acestei ediții, brașoveanul Ion Văcăreanu, a participat la numeroase expoziții și evenimente în România, Germania, Austria și Serbia.


    Stilul său poate fi încadrat în noul val românesc de pictură, într-un fel de expresionism pop. Sau nu. Pentru că astfel de delimitări nu își mai au rostul în ziua de azi. Arta sa e o sintetizare de oameni încastrați social, mâncați de timp și rupți de realitate. De aceea, artistul transpune setul acesta de compartimentări în maniera colajului, în tonuri neutre și cu accente animaliere, făcănd trimitere la latura instinctuală și primară a omului.

Intenția artistului este ca munca lui să fie privită drept o asumare a simplității firii umane și a identității aparent pierdute într-un contemporan obscur și difuz. De aceea nu fi în expoziție numai un pictor, ci și un jurnalist al culorilor și tablourilor sociale.

Martin Balint face instalații. Spune povești interactive al căror curs îl stabilește chiar vizitatorul expoziției.


   A absolvit Academia de Artă din Veneţia fiind specializat în noi tehnologii în artă și istoria artei contemporane. Are în portofoliu expoziții internaționale precum Bienala Europeană de Artă Contemporană Manifesta, Bienala de Artă din Veneția, Miniartextil în Paris și Como sau Crossbreeds în Viena. La #AMURAL #A4 va veni cu BLO500 or How to Shape Undisclosed Identities.

Alina Marinescu a absolvit UnArte București și este artist vizual. E alături de Amural de la prima ediție. Prin demersul ei artistic explorează efectele relațiilor interumane și universul în care acestea se desfășoară. Este atrasă de tot ce este viu, dar și de lucrurile banale și viața lor interioară. Arta este un instrument de autocunoaștere prin care reușește să-și explice și să înțeleagă lumea în care trăiește. Îi place să experimenteze cu tehnici mixte, adăugând la întregul proces frânturi din propriul univers. Alina Marinescu este preocupată în special de ilustrație, această înclinație fiind vizibilă chiar și în lucrările sale de sculptură. Pentru #AMURAL #A4 a pregătit o selecție de sculpturi din hârtie (papier mache) din seriile Out of Love și Insight.


  Pe cei trei artişti brașovenii și turiștii îi vor putea cunoaşte vineri, 24 august 2018, de la ora 18:00, la vernisaj, iar expoziţia lor va rămâne deschisă în spaţiul Centrului Multicultural (Bd. Eroilor 29, parter Rectorat UTBv) până în 23 septembrie 2018.

Comentarii

Ultimă oră