Sari la conținut
festivalul-cartofului-la-fagaras

Conducerea Pieţei agroalimentare din Făgăraş vrea un festival dedicat celui mai prolific aliment din zona noastră, cartoful. Nu doar el va fi sărbătorit, ci şi fructele şi legumele de toamnă, precum şi preparatele acestora.

Prin Festivalul Cartofului de la Făgăraş, din 4 şi 5 octombrie, organizatorii vor să trezească dorinţa de a fi actorul unui astfel de eveniment şi celui mai mic producător sau meşteşugar din zonă.

„Atunci când am gândit acest festival i-am avut în vedere pe principalii producători autohtoni ai Ţării Făgăraşului, cei care vin zilnic şi vând în piaţă. În cadrul festivalului ei vor fi principalii actori, asta pentru că le creăm un loc unde să vândă ceea ce produc. Acesta este scopul principal. Pe locul secund stau şi alte motive. Unul dintre ele este acela de a da şansa produselor autohtone să se afirme la nivel regional, pentru că aşteptăm atât pe locuitorii din zonă, cât şi pe cei din regiune şi nu numai”, a spus Bogdan Ungureanu, şeful pieţei.

Ca să atragă cât mai mulţi participanţi la acest festival, organizatorii s-au gândit la o mulţime de evenimente şi concursuri. „Deschiderea oficială va fi sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 11.30, moment în care se va începe pregătirea purcelului la proţap, demonstraţia de preparare a brânzei şi o mulţime de concursuri”, a mai adăugat Ungureanu.

„Raliul catofului” şi „Fermierul voinic”

Ca să-şi merite calitatea de festival, în cele două zile dedicate evenimentului, organizatorii au pregătit mai multe premii pentru copiii care vor participa la „Atelierul de toamnă”, unde-şi pot exersa şi dezvolta creativitatea. Nu a fost trecut cu vederea nici „săritul în saci”.

Cei pricepuţi în sculptura gastronomică, vor avea la dispoziţie cartofi, dovleci şi fructe, în care să demonstreze că pot face o artă din tot ceea ce „produce” anotimpul de toamnă.

Premii vor lua şi cele mai mari şi mai frumoase fructe şi legume. „Pentru femei va fi organizat „Raliul Cartofului”, adică cea mai lungă, mai subţire şi mai rapidă coajă, rezultată în urma curăţării unui cartof. Pentru bărbaţi avem concursul „Fermierul voinic”, pentru ridicarea sacilor de 30-35kg fiecare”, au explicat organizatorii.

Gătitul la ceaun

Un alt punct de atracţie va fi concursul de gătit la ceaun, care va începe duminică, 5 octombrie, la ora 11.00, realizată din ingredientele din piaţa Făgăraşului. La final, participanţii pot pleca acasă cu produsul gata preparat sau pot împărţi pe loc prietenilor şi fanilor lor.

„Fermierii glumeţi care au ceva de spus despre cartof, agricultură sau festival vor avea la dispoziţie o tribună de la care se vor putea adresa participanţilor, cu singura condiţie ca discursul lor să înceapă cu o glumă sau un banc”, a mai spus Bogdan Ungureanu.

Expoziţiile cu vânzare vor cuprinde: cartofi de sămânţă sau consum, expoziţii ale meşteşugarilor şi a comercianţilor de oale sau tacâmuri din lemn, miere, brânză, produse de patiserie, ciaune, flori etc. Pe scena festivalului vor putea fi urmărite spectacole de teatru,  dansuri sau concerte de muzică populară şi uşoară.

Toate evenimentele dedicate festivalului recoltei din Ţara Făgăraşului va avea loc pe esplanada din faţa Cetăţii Făgăraşului, scrie bunaziuafagaras.info

Comentarii

Ultimă oră