Sari la conținut

Firmele din Braşov nu sunt interesate să angajeze persoane cu dizabilităţi

firmele-din-brasov-nu-sunt-interesate-sa-angajeze-persoane-cu-dizabilitati


 Firmele se plâng că nu găsesc forță de muncă, dar nu vor să angajeze persoane cu dizabilități. Doar șapte angajați cu handicap, în Brașov, în ultimul an!

Firmele din Braşov nu sunt interesate să angajeze persoane cu dizabilităţi, chiar dacă pentru încadrarea acestora beneficiază de finanţări de la bugetul de stat.

Doar șapte persoane cu dizabilități au fost angajate de la mijlocul anului trecut, a declarat Liliana Dragomir, directorul AJOFM Brașov.

Potrivit acesteia, majoritatea acestor persoane au fost angajate în comerț.

Totuși, în condițiile în care Brașovul se confruntă cu o cruntă lipsă de personal, angajatorii nu se zbat să încadreze în muncă persoane cu dizabilități, chiar dacă statul oferă anumite beneficii pentru companiile care fac acest lucru.

  Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Persoanele cu nevoi speciale au dreptul să li se creeze toate condițiile pentru a-și alege și exercita profesia, meseria sau ocupația, pentru a dobândi și menține un loc de muncă, precum și pentru a promova profesional.

..................................................................................................................................................................


  Potrivit reprezentantei AJOFM Braşov, stimulentele pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi reprezintă numai un punct al unui program mai amplu de susţinere a persoanelor vulnerabile.

Astfel, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată, cu program normal de lucru, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, angajatorii primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare salariat, câte 2.250 lei/lună, asta numai dacă menţin raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă acordă firmelor câte 2.250 de lei pe lună pentru angajarea şomerilor de peste 45 de ani, dacă aceştia sunt păstraţi cel puţin 18 luni.

Aceeaşi sumă se acordă şi pentru angajarea persoanelor care se apropie de vârsta pensionării, mai precis a celor care au mai au 5 ani până la pensie. În acest caz, suma amintită se acordă doar în cazul în care salariatul este păstrat în firmă până la pensionare.

Pe de altă parte, dacă angajează elevi sau studenţi în perioada vacanţelor, angajatorii primesc câte 250 lei/lună, pentru o perioadă de maxim 60 zile calendaristice.

Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, la sfârşitul anului trecut, în judeţul Braşov erau 189.586 de angajaţi, reprezentând 29,9% din populaţia judeţului la data de 1 iulie 2018.

Comentarii

Ultimă oră